Aquest cap de setmana s'han celebrat dues de les festes gastronòmiques més importants de la temporada a Barcelona. Es tracta del Tast a la Rambla i el Meat & Fire, dos festivals a l'aire lliure on el menjar i l'ambient festiu són un reclam infal·lible per atraure el públic. Totes dues plantejaven formats diferents, però l'èxit de convocatòria que han tingut ha estat aclaparador. Més de 150.000 persones han omplert la plaça Catalunya i el Moll de la Fusta, però, quin impacte tenen esdeveniments com aquests a la ciutat? Repassem com han anat les fires.

Dos gegants gastronòmics

Muntar una fira a la plaça Catalunya no és fàcil. Necessites permisos, contactes, molta planificació i un treball logístic descomunal. Però si pensem en llocs cèntrics a Barcelona, no n'hi ha cap que superi l'afluència de gent de la plaça Catalunya. I al Tast a la Rambla en són molt conscients, per això han muntat la fira, per segon any consecutiu, a la plaça en comptes de la Rambla (per això, i per les obres que s'hi estan fent). El Tast a la Rambla consistia, bàsicament, en parades de restaurants de la ciutat que venien tapes a 6 euros a la plaça Catalunya i amb entrada gratuïta. Segons l'organització, s'han venut 140.000 racions, per tant, els restaurants de la ciutat han recaptat, en conjunt, més de 800.000 €.

20240606 TAST A LA RAMBLA / Foto: Montse Giralt
Inauguració del Tast a la Rambla 2024. / Foto: Montse Giralt

Està clar que la gestió d'aquests projectes no seria possible sense els grans patrocinadors que hi ha al darrere, però també es veritat que el valor gastronòmic que aporten a la ciutat, per molt que siguin fires grans, és irrefutable

Per la seva banda, el Meat & Fire se celebrava al Moll de la Fusta i tenia accés de pagament. Però ni el preu de l'entrada ni la ubicació han frenat el públic de gaudir de l'oferta de brasa que presentaven 30 xefs d'arreu del món. Fins a 25.000 persones han passat per una festa que ha venut 20.000 quilos de carn. És a dir, cada visitant ha menjat, de mitjana, gairebé un quilo de carn. Pel que fa als diners recaptats, el Meat & Fire oferia racions de beguda a 4 € i plats de menjar per 8 €. A això se li han de sumar els 7 € d'entrada, que pel nombre de visitants, dona un total de gairebé 200.000 €.

Gastronomia local a gran escala

Ambdós festivals aposten per dos tipus de cuina diferent, però amb un objectiu comú: acostar la cuina dels restaurants locals i els xefs més importants al públic general. És curiós, però, veure com unes fires amb esperit local han crescut fins a límits insospitats. Entre totes dues facturen més d'un milió d'euros, una xifra extraordinària si tenim en compte que el Tast a la Rambla celebra deu anys, però el Meat & Fire només va per la segona edició. Està clar que la gestió d'aquests projectes no seria possible sense els grans patrocinadors que hi ha al darrere, però també es veritat que el valor gastronòmic que aporten a la ciutat, per molt que siguin fires grans, és irrefutable.

Sempre que es pugui i en la mesura del possible hem de donar suport als productors i restauradors locals. Visitar els bars, conèixer els cuiners, acostar-nos als elaboradors i comprar el producte és l'única manera de fer créixer la gastronomia de casa. I fires com aquestes, malgrat tenir gran part del públic internacional, són una bona manera de projectar-nos arreu i donar a conèixer la cuina catalana sense deixar mai de tocar de peus a terra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!