Quantes vegades t'has trobat un iogurt caducat a la nevera? I, ets dels qui se'ls menja després de donar molt voltes a l'assumpte o dels qui els tiren directament? En qualsevol cas, anem amb una informació que t'interessa i que t'ajudarà en la teva pròxima gran decisió respecte a aquest iogurt oblidat.

Caduquen els iogurts? La resposta definitiva

Els iogurts no caduquen i així ho confirma l'Acadèmia espanyola de Nutrició i Dietètica. Però, per què hi ha una data en cada envasament? Boticaria García, divulgadora i autora de diversos llibres de nutrició i salut, ens ho explica d'una forma amena i senzilla en el seu compte d'Instagram (@boticariagarcia, per si encara no la segueixes).

Des de 2014 va canviar la regulació i es va eliminar la data de caducitat als iogurts. La que apareix ara és la data de consum preferent, que no és el mateix. La primera es refereix al moment en què un producte deixa de ser segur, la segona tan sols que aquest aliment pot perdre algunes de les seves propietats i, per tant, el fabricant ha d'avisar-lo.

Iogurt / Foto: Pixabay
Els iogurts no caduquen / Foto: Pixabay

Boticaria García no s'atreveix a donar una data concreta, però avança que un iogurt pot ser segur fins i tot setmanes després d'haver complert la data que porten impresa. El com saber-ho és tan fàcil com obrir-ho i comprovar que tot està bé. Si el color ha canviat, la textura és diferent o no fa olor bé, sí que cal tirar-lo. És un cas similar al dels ous, que es nota ràpidament quan està en mal estat.

Grans diferències i el motiu definitiu

El que sí que destaca l'experta és la gran diferència que existeix entre els tipus de iogurt. El natural serà el més resistent, mentre que els que tenen trossos de fruites són més sensibles i poden fer-se malbé abans. També és important saber com s'ha conservat aquest iogurt, sent vital el fet de poder mantenir la cadena del fred. Si t'has deixat un iogurt en un cotxe durant diverses hores, definitivament no te'l mengis.

Iogurt / Foto: Pixabay
Els iogurts naturals són els més resistents / Foto: Pixabay

Ramón de Cangas, doctor en Biologia Funcional i Molecular per la Universitat d'Oviedo i dietista-nutricionista per la Universitat de Navarra, explica que "el iogurt és un aliment amb un pH molt àcid (igual o per sota de 4,6). Aquesta acidesa complica moltíssim l'establiment i desenvolupament de microorganismes patògens que comprometin la nostra salut. Per si no n'hi hagués prou, s'elabora amb llet pasteuritzada, amb la qual cosa s'elimina la càrrega microbiana patògena i potencialment alterador des de l'inici", finalitza.

Així mateix, al mateix web de l'Acadèmia espanyola de Nutrició i Dietètica ens recorden que els iogurts aguanten un temps, però no són eterns. A més, tal com també explica García, passat el temps recomanat pel fabricant es poden apreciar canvis al producte que afectin el sabor o la textura. Alguns són lleus, però d'altres ens poden fer dubtar i, aquesta mateixa qüestió, pot aconseguir que ens assegui malament, sobretot si s'estén a ser una mica hipocondríac. Per això, la recomanació general és: si encetes un iogurt i està i sap bé, gaudeix d'ell. Sospites?, llavors tira'l.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!