Per evitar a casa intoxicacions alimentàries o problemes sanitaris és important aprendre a conservar un aliment tan important com els ous correctament. I encara que els ous compten amb la closca, tota una barrera natural que els preserva de contaminacions, has de conèixer tots els trucs per al seu correcte manipulat i preservació. D'aquesta manera, allargaràs el període de conservació dels teus ous i podràs gaudir del seu exquisit sabor durant més temps amb més seguretat.

Quant dura l'ou a temperatura ambient?

El primer que has de tenir en compte si parlem de la conservació dels ous és la seva data de consum preferent, que és de 28 dies des de la seva posta. Durant aquell temps, un ou que ha estat manipulat, emmagatzemat i/o cuinat de forma higiènica no constitueix cap risc d'intoxicació.

Ous
Ous / Font: Unsplash

Tenint això en compte, aplica tres trucs fonamentals:

1. Tracta de comprar els teus ous salvatges amb la data de posta més recent o, el que és el mateix, amb la data de consum preferent més llunyana. Fixa't bé en el lineal del teu comerç.

2. Encara que els ous es conserven bé a temperatura ambient durant els primers dies no dubtis a posar-los al frigorífic quan arribis a casa. Amb aquest senzill gest (conservar-los en fred) correràs menys riscos i et duraran més temps.

3. Per descomptat, no te la juguis i rebutja de seguida qualsevol ou la closca del qual estigui trencada o lleugerament trencada. La closca és la millor barrera de protecció natural, per la qual cosa si aquesta s'ha esfondrat, qualsevol bacteri o patogen pot haver penetrat a l'interior.

Quant dura un ou a la nevera?

En un estudi sobre la conservació d'ous en vaixells d'alta mar s'especifica que la temperatura de refrigeració adequada per als ous ha de ser d'entre 2 i 5 ºC. A més, aquesta mateixa anàlisi assenyala que el període de temps òptim de consum és de 15 dies.

Igualment no és aconsellable emmagatzemar els ous a la porta de la nevera perquè allà tindran més els canvis de temperatura. Al contrari, l'ideal és col·locar-los en una de les lleixes interiors del refrigerador.

Ous 2
Ous 2 / Font: Unsplash

Quant dura un ou cuit a la nevera?

Existeixen falsos mites respecte als ous cuits i una suposada conservació més gran en el temps. Segur que en moltes ocasions t'has preguntat quant temps aguanta un ou cuit a la nevera. El dubte és probable que sorgeixi si has sentit que l'ou cuit té menys vida útil que l'ou fresc.

Falsos mites respecte als ous cuits i una suposada conservació més gran en el temps

Doncs així és, no és cert que un ou cuit duri més que un de cru. Segons la FDA nord-americana (USA Food & DrugAdministration) s'ha de consumir un ou dur o cuit, bé sigui amb la seva closca o pelat, durant la setmana següent a la seva cocció. Per tant, és falsa la creença que per conservar ous més temps és millor coure'ls.

Tots els nostres consells per conservar ous correctament

  • Extrema les condicions d'higiene quan cuinis: renta't les mans i utilitza draps nets per netejar les plaques de cocció o estris de cuina.
  • No rentis ni netegis els ous. Si ho fas faràs malbé la barrera protectora de la seva closca i els bacteris poden penetrar al seu interior.
  • Emmagatzema els ous en una lleixa de l'interior de la nevera, no a la porta, o es veuran afectats pels canvis de temperatura.
  • Rebutja qualsevol ou amb ruptures o esquerdes a la seva closca.
  • Revisa la data de consum preferent abans d'utilitzar-los a la cuina. A la botiga, escull els de data més llunyana.
  • Treu els ous de la nevera (i de la seva caixa) just abans d'utilitzar-los.
  • Els ous cuits, si mantenen la seva closca, duren una setmana.
  • Cuina les receptes amb ou correctament, fins que el rovell i la clara estiguin quallats