Fer la llista de la compra és un maldecap perquè et descuides coses, en compres en excés o massa poc. Entrar en una botiga de formatges és una situació semblant, ja que és força comú no saber mai quant formatge s'ha de comprar. "Això em passa cada dia", revela el formatger Xevi Miró. El copropietari de Llet Crua ens explica aquesta setmana quina és la quantitat ideal de formatge que cal comprar i quins poden conservar-se més temps a la nevera en cas que sobri una mica de formatge. Para atenció al vídeo per no perdre-te'n cap detall i no excedir-te ni fer curt en la teva compra.


"Jo conec molts casos de clients que entren en la formatgeria i s'animen a poc a poc i acaben comprant més del que toca", riu en Xevi. "No és una bona idea", adverteix, ja que el formatge, tot i que pot aguantar un temps a la nevera i evoluciona sense caducar, sí que és cert que el producte anirà canviant de gust i no serà tan bo. Per aquest motiu és important comprar-ne les porcions justes. Hi ha unes quantes normes que cal saber i recordar. En primer lloc, els formatges més tous i més joves són els que aguantaran menys temps a la nevera. Per contra, un formatge més curat pot suportar diverses setmanes a la nevera perfectament.

L'altra qüestió és si tens un sopar de formatges, és a dir, si fas una taula de formatges per a la família o els convidats. Aquí el primer aspecte a tenir en compte és els grams que cadascú ha d'ingerir. Parlem entre uns 100 i 125 grams per persona. Aquest volum és idealment divisible en quatre, cinc o sis formatges. Per tant, talls d'aproximadament cinc formatges diferents. En les previsions més optimistes, podem arribar a trobar casos on la persona pot ingerir 150 grams, tot i que generalment es calculen uns cent grams.

Formatgeria Llet Crua, Xevi Miró / Foto: Carlos Baglietto
No és fàcil encertar la quantitat de formatge exacta si no es té el coneixement / Foto: Carlos Baglietto

La quantitat de formatge per persona oscil·la entre els 100 i 125 grams, tot i que hi ha casos puntuals en què s'arriben als 150 g. Si en volem com a aperitius o prepostres en rebaixem la quantitat, però si fem una fondue pugem la ració fins als 200 g

 Si no estem menjant aquests formatges com a segon plat, sinó que fan una funció d'entrant o de prepostres, tal com fan els francesos, podríem rebaixar una mica la quantitat de formatge a consumir per barba. Per l'altra banda, si volem fer una fondue ampliem la ració de formatge fins als dos-cents grams aproximadament, ja que és l'escenari en el qual estem parlant del plat principal de l'àpat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!