Les begudes vegetals, sovint mal anomenades "llet", són un tipus de beguda cada cop més popular als supermercats. Molta gent consumeix begudes de soja, de civada o d'ametlla, entre altres, en comptes de llet de vaca. En cap cas es tracta de begudes nocives ni dolentes, al contrari. Però abans de prendre un producte d'aquest tipus, convé saber de què està compost. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) explica quin és el percentatge d'ametlla que porta aquesta llet vegetal en comparació amb la resta d'ingredients. Un percentatge força baix tenint en compte que l'ametlla semblaria ser l'ingredient principal.
Quanta ametlla té la llet d'ametlla?
Quan parlem de beguda de civada, d'arròs o de soja, entre altres productes, sempre parlarem de begudes vegetals, no de llet; perquè la llet és el que segreguen els mamífers per les glàndules mamàries. Però en el cas de l'ametlla —i del coco— es fa una excepció perquè se les considera begudes amb un ús tradicional i sí que poden ser etiquetades com a llet. Per tant, en el cas de les begudes d'ametlla, parlarem de llet. Però la llet d'ametlla, quina quantitat d'aquesta fruita porta, en realitat? Segons l'OCU, entre un 1,5% i un 7%.
"Els percentatges d'ametlla que porten són tan baixos que pràcticament es podrien descriure com a begudes d'aigua amb poca ametlla"

L'organització afirma que "des del punt de vista nutricional, l'ametlla és molt valuosa pel seu alt contingut en sals minerals (potassi, fòsfor, calci, ferro, coure, magnesi) i proteïnes vegetals (19%). Però tot això es troba a les ametlles crues quan se'n pren una ració." Les ametlles de les begudes vegetals "són ametlles sotmeses a un tractament industrial", per tant, no se'n pot esperar els mateixos nutrients que al fruit sec sense tractar.
Altres ingredients
La llet d'ametlla del supermercat, a més d'ametlla, porta altres ingredients. N'hi ha que són amb sucre i d'altres sense sucre, amb calci o vitamines afegides, amb sabors afegits de xocolata o vainilla... Segons l'anàlisi de l'OCU, aquestes són la millor i la pitjor característica de la beguda d'ametlla:
- El millor: "Són begudes amb un bon perfil de greixos, malgrat que no arriben als nivells de la fruita seca d'origen".
- El pitjor: "Els percentatges d'ametlla que porten són tan baixos que pràcticament es podrien descriure com a begudes d'aigua amb poca ametlla".
Així doncs, tal com explica l'OCU, la llet d'ametlla és un producte amb beneficis i propietats nutricionals semblants a les de la fruita seca original, però que en cap cas arriben a tenir el mateix valor que si mengéssim ametlles naturals.