El calçot és un producte que cada vegada té més presència comercial tant dins com fora de Catalunya i encara que se solen veure cada vegada més als mercats, costa adquirir-los en grans quantitats si no és per encàrrec. Per als més despistats un calçot és una ceba blanca que pren una forma com de porro (però sense ser-ho) a causa d'un procés de cultiu artesanal.

El calçot: una breu història

Com tantes coses, el descobriment del calçot va ser fruit de la casualitat, i l'autor, a finals del segle XIX, va ser un ciutadà de Valls (Tarragona) de nom Benaiges, conegut com el "Xat de Benaiges", que va començar a menjar a la brasa els brots tendres de cebes velles, i que també es va inventar la salsa que ha evolucionat fins a l'actual.

El cultiu dels calçots és llarg i laboriós

Brasa Calçots / Font: Unsplash

El cultiu dels calçots és llarg i laboriós. Comença a finals d'any, quan se sembra la llavor de la ceba blanca. Quan aquesta ceba ha germinat i ha crescut, s'arrenca i es torna a plantar en una altra terra apropiada, en la qual va creixent. Cal esperar que tregui cap com una ceba normal, llavors s'arrenca de nou, cap a l'estiu, es guarda unes setmanes i llavors es talla el tros de dalt i es torna a plantar; ha de quedar mig enterrada, mostrant la blancor de la planta a l'exterior.

Què m'aporta el calçot?

No hi ha una quantitat exacta de quants menjar-ne en una ració o una clàssica calçotada, però t'interessarà saber que el calçot és un vegetal que té poques calories, molt contingut d'aigua i també molta fibra, minerals i vitamines. Des de sempre, la ceba (i el calçot, per tant) s'ha considerat un d'aquests aliments fonamentals per regular el bon funcionament de l'organisme.

El calçot, com les altres cebes, té una gran quantitat de ferro, calci, fòsfor i magnesi, així com una important quantitat de vitamines B, C i E. Pot dir-se dels calçots que són molt bons per regular l'organisme. Té una gran acció depurativa, i la presència de flavonoides fa que tingui propietats antioxidants.

Calçots / Font: Unsplash

La salsa

Sobre la salsa hi ha controvèrsia, com en el cas del xató o del romesco, si bé està més o menys admès que totes deriven d'aquest últim. Com que cada poble, cada restaurant i cada casa tenen la seva recepta, donarem la que figura al web de la Cambra de Comerç de Valls, que és qui organitza cada any la calçotada que reuneix a la ciutat milers i milers de visitants àvids de devorar calçots.

Els ingredients bàsics són: 100 grams d'ametlles torrades, 30 grams d'avellanes torrades, 4 o 5 tomàquets vermells rostits, 1 cap d'alls rostits, 80 cl d'oli d'oliva, 1/2 gotet de vinagre, 1 pebrot sec o pebre vermell dolç, julivert i sal.

Es pica tot al morter i s'afegeix l'oli, o es tritura tot amb la batedora fins a aconseguir una salsa ben fina.

I tu? Ja has fet la teva calçotada aquest 2023?