En nutrició i gastronomia hi ha temes que sempre generen debat i discrepància. Un dels més comuns és el tema dels ous. Hi ha qui diu que d'ous només se'n pot menjar un o dos per setmana, mentre que d'altres són partidaris de menjar-ne un o més al dia. Però les evidències d'uns i altres sovint no les tenim gaire clares. Per sortir de dubtes, un estudi publicat a la revista European Journal of Clinical Nutrition ha analitzat tots els estudis dels últims anys que tracten el tema sobre quants ous és recomanable menjar per treure les següents conclusions i tancar així definitivament el debat.

Quatre ous a la setmana

Aquesta és la quantitat màxima d'ous que es recomana menjar al llarg de la setmana. L'estudi de la European Journal of Clinical Nutrition arriba a aquesta conclusió després d'analitzar una quarantena d'estudis en els quals han participat gairebé dos milions de persones. Un volum de dades molt gran que ha requerit una feina exhaustiva. El focus de l'anàlisi, a més d'intentar posar un topall setmanal al consum d'ous, és saber si aquest producte afecta negativament la salut cardiovascular de les persones. Per a sorpresa d'alguns, lluny de confirmar-ne els efectes negatius, l'estudi determina que els ous poden arribar a ser beneficiosos per a la salut del cor de les persones.

Es tracta d'una xifra recomanada, però que dependrà sempre del metabolisme i la dieta de cada persona

Es tracta d'un estudi en el qual han participat investigadors de la Universitat de Navarra, com Miguel A. Martínez González i Estefanía Toledo. La recomanació de la ingesta màxima d'ous es basa en tots els estudis analitzats i no ha demostrat cap evidència sòlida que associï el consum moderat d'ous amb un augment del risc de malalties cardiovasculars.

La clau és la dieta

Cal tenir en compte que el límit de quatre ous per setmana és un estàndard aproximat. És a dir, es tracta d'una xifra recomanada, però que dependrà sempre del metabolisme i la dieta de cada persona. És important entendre que aquest tipus de recomanacions sempre s'han d'agafar tenint en compte que la dieta que consumeix una persona és equilibrada. De res servirà tenir una ingesta saludable d'ous si no es consumeix prou fruita, prou verdura o prou llegums.

Una de les grans preguntes dins aquest tema, però, és si es pot consumir un ou diàriament. Malgrat la recomanació general de quatre a la setmana, l'estudi contempla que, per a la població general, consumir un ou al dia no és perjudicial per a la salut cardiovascular. No obstant això, hi ha excepcions. En persones diabètiques, per exemple, els estudis demostren que el consum diari d'ou sí que podria anar vinculat a un augment del risc per a la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!