El cava és la beguda de festa per excel·lència de Catalunya. Quan s'ha de celebrar alguna cosa, beu des del tiet de la família en un àpat de Nadal fins a Fernando Alonso quan guanya una carrera. És un símbol vinculat a l'èxit, especialment en el món de l'esport, però també és un producte sofisticat i gastronòmic que té moltes més cares de les que et penses. No tots els caves són iguals i avui, dia mundial del cava, t'expliquem tot el que has de saber el pròxim cop que n'hagis de comprar una ampolla.

Temps de criança

La primera diferència entre els diferents tipus de cava és el temps de criança que passen a l'ampolla. Dins la DO Cava, la principal denominació d'origen de cava de Catalunya i de l'Estat, trobem dos tipus de cava: els caves de guarda i els de guarda superior. Els de guarda són els caves més joves de tota la gamma de la DO. És un tipus de cava amb almenys 9 mesos de criança, el mínim indispensable perquè pugui etiquetar-se dins la DO.

La diferència entre aquests tres grups és, justament, el temps de criança mínim en ampolla: 18 mesos pel cava reserva, 30 mesos pels gran reserva i 36 pels caves paratge qualificat.

D'altra banda, tenim els caves de guarda superior. Dins aquesta categoria distingim tres grups: reserva, gran reserva i paratge qualificat. La diferència entre aquests tres grups és, justament, el temps de criança mínim en ampolla: 18 mesos pel cava reserva, 30 mesos pels gran reserva i 36 pels caves paratge qualificat.

botelles cava etiquetatge / ACN
Les ampolles s'etiqueten correctament en funció del tipus cava que s'elabora. / Foto: ACN

Després de la segona fermentació, quan es fa el desgorjament, a l'ampolla de cava se li afegeix (o no) una quantitat de sucre que determinarà, en part, la dolçor del cava

Contingut de sucre

L'altra diferència principal entre els diferents tipus de cava és la quantitat de sucre que té una ampolla. En aquest cas podem classificar els caves en 7 categories, de menys a més dolç: brut nature, extra brut, brut, extra sec, sec, semi sec i dolç. La categoria a la qual pertanyen els caves depèn de la quantitat exacta de sucre que continguin. Després de la segona fermentació, quan es fa el desgorjament, a l'ampolla cava se li afegeix (o no) una quantitat de sucre que determinarà, en part, la dolçor del cava. Aquest afegit sol ser una barreja de vi de base amb sucre. Les quantitats de sucre que determinen la categoria del cava són les següents:

  • Brut Nature: 0 - 3 g/l
  • Extra Brut: 0 - 6 g/l
  • Brut: màx. 12 g/l
  • Extra sec: 12 - 17 g/l
  • Sec: 17 - 32 g/l
  • Semi sec: 32 - 50 g/l
  • Dolç: més de 50 g/l

Així que el pròxim cop que vulguis comprar una ampolla de cava ja saps en què t'has de fixar per saber com és l'escumós que has escollit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!