El Dijous Gras és una tradició arrelada a moltes cultures, marcada per l'últim dia abans de l'inici de la Quaresma, una etapa de dejuni i restriccions alimentàries per a molts creients. Aquesta jornada és coneguda per les seves festes i banquets amb plats contundents, carregats de greixos i ingredients que seran vetats durant els 40 dies següents. Els aliments més típics d'aquesta data són els embotits, els llardons i, sobretot, la carn de porc, un dels protagonistes d’aquesta celebració. Però, quins aliments hauríem d’aprofitar aquest dijous per gaudir-ne abans de l’inici de la Quaresma? Des de les botifarres fins a les coques, són moltes les delícies que només podrem gaudir el Dijous Gras i que quedaran fora del nostre menú durant les setmanes vinents. Conèixer aquests aliments és una manera de continuar gaudint de les tradicions gastronòmiques més saboroses del calendari.

Què és el Dijous Gras i en què consisteix la seva tradició

La tradició del Dijous Gras o Dijous Llarder —també conegut com a dia de la truita o dia de l'ou i el porc— busca consumir aliments que després estaran prohibits per la Quaresma, destacant tota mena d'àpats amb gran quantitat de greix animal, com ara els llardons o la botifarra d'ou. Aquesta, de fet, és la més típica i com bé sabem és un embotit fet de carn d'espatlla, cansalada, carn del cap, ous, sal i pebre negre, que li donen un color groguenc. S'elabora i té un gust similar a la botifarra blanca i és molt comú integrar-la per fer una truita de botifarra d'ou.

😋 5 idees originals per menjar la botifarra d'ou per Dijous Gras
 

El Dijous Gras guarda una estreta relació amb el dia de la truita. Hi ha moltes hipòtesis sobre el perquè, però la que més circula és la que explica que antigament, en un dia com avui, es feien unes ‘truites’ amb farina i grassa o sagí de porc i era popular anar al camp a menjar-se-la. Avui dia, aquesta farina i el greix amb el qual es feien les truites s’ha substituït per ous i, per aquest motiu, és tan tradicional endur-se a l’escola o la feina un entrepà de truita. Evidentment, però, cal tenir en compte que a cada comarca o regió se celebra d’una manera diferent aquest dia i amb una gran diversitat d’aliments i celebracions.

La part més dolça d'aquesta època abans de Carnestoltes l'ofereix la coca de llardons, que es fa a base d'ous, sucre, farina, llardons i pinyons i ha esdevingut una de les tradicions gastronòmiques més conegudes de Catalunya, repetint-se com a plat estrella per Sant Joan i Sant Pere i anant acompanyada de vi dolç, moscatell, malvasia o cava. Seguint la recepta més tradicional, només calen 20 minuts per fer aquesta coca de llardons, que és de les més senzilles d'elaborar. Es pot fer servir pasta full ja feta i comprada o dedicar-hi una estona més a preparar-la a casa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!