La flor elèctrica, coneguda científicament com a Acmella oleracea i comunament anomenada flor de Sichuan o flor elèctrica, és una planta originària d'Amèrica del Sud, específicament de la regió amazònica del Brasil i el Perú. Aquesta planta s'ha convertit en un ingredient exòtic en la gastronomia a causa de les seves propietats sensorials úniques.

La característica més destacada de la flor elèctrica és la seva capacitat per provocar una sensació de formigueig o electricitat a la boca quan es consumeix. Aquest fenomen es deu a la presència d'una substància química anomenada espilantol, que actua sobre els receptors nerviosos de la llengua i la boca, produint una sensació efervescent similar a una descàrrega elèctrica suau. Aquesta sensació pot durar diversos minuts i sol anar acompanyada d'un augment en la salivació, el que contribueix a intensificar els sabors dels aliments consumits posteriorment.

Flor eléctrica 2
Flor elèctrica / Foto: Unsplash

En la gastronomia moderna, la flor elèctrica s'ha guanyat un lloc especial a l'alta cuina i en restaurants d'avantguarda. Xefs de tot el món la utilitzen per sorprendre i delectar els comensals, incorporant-la als seus plats de maneres innovadores. Però, per què se serveix la flor elèctrica abans de menjar?

La flor elèctrica és una planta originària d'Amèrica del Sud, específicament de la regió amazònica del Brasil i el Perú

Una de les raons principals és la capacitat de la flor per preparar el paladar per al menjar. En estimular les papil·les gustatives i augmentar la salivació, la flor elèctrica pot fer que els sabors dels plats posteriors es percebin de manera més intensa i vibrant. Aquesta experiència sensorial única pot transformar un àpat en una experiència memorable, la qual cosa és particularment valuosa en restaurants d'alta cuina on la sorpresa i la innovació són fonamentals.

A més, la flor elèctrica se serveix sovint com un aperitiu o un amuse-bouche, una petita porció de menjar servit abans del plat principal per despertar la gana. La sensació de formigueig i l'augment de la salivació poden ajudar a netejar el paladar, preparant-lo per apreciar millor els sabors complexos dels plats següents. Aquest efecte és especialment útil quan el menjar inclou sabors subtils que podrien passar-se per alt sense la preparació adequada del paladar.

Terreny amb flor eléctrica
Terreny amb flor elèctrica / Foto: Unsplash

Un altre motiu pel qual la flor elèctrica és popular en alguns restaurants és la seva capacitat per oferir una experiència interactiva i lúdica. La sorpresa dels comensals en experimentar la sensació elèctrica per primera vegada pot ser un element divertit i conversacional durant l'àpat. Això no només millora l'experiència gastronòmica, sinó que també crea un ambient més relaxat i agradable al restaurant.

En resum, la flor elèctrica és una planta fascinant que s'ha convertit en un ingredient valuós a l'alta cuina a causa de la seva capacitat per transformar l'experiència sensorial d'un àpat. En provocar una sensació de formigueig i augmentar la salivació, prepara el paladar per apreciar millor els sabors dels aliments, convertint-se en un aperitiu ideal i un element de sorpresa i diversió a la taula.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!