La fruita d'or, també coneguda com a Physalis peruviana, és una petita baia de color groc daurat embolicada en una closca papiràcia que sembla un fanalet. Aquesta fruita, originària d'Amèrica del Sud i popular en regions com els Andes, ha guanyat notorietat no només pel seu sabor agredolç i la seva versatilitat culinària, sinó també per les seves propietats nutricionals i beneficis per a la salut, especialment en la cura de la pell.

Què és la fruita d'or

La tomatigueta daurada és rica en vitamines i minerals. Conté altes concentracions de vitamina C, vitamina A, fòsfor i compostos antioxidants. Aquests nutrients són essencials per al manteniment d'una pell saludable i jove. La vitamina C, per exemple, és coneguda pel seu paper a la producció de col·lagen, una proteïna crucial per a la fermesa i elasticitat de la pell. La producció adequada de col·lagen ajuda a reduir l'aparició d'arrugues i línies fines, contribuint a una aparença més juvenil.

jonathan pielmayer 6yYLqb Z8nQ unsplash
Uchuva, un aliment amb molts beneficis / Foto: Unsplash

Els antioxidants presents en la fruita d'or, com els polifenols i els carotenoides, combaten els radicals lliures al cos. Els radicals lliures són molècules inestables que poden fer malbé les cèl·lules i accelerar el procés d'envelliment. En neutralitzar aquests radicals lliures, els antioxidants ajuden a protegir la pell del mal oxidatiu, que pot resultar a una pell menys tersa i amb més signes d'envelliment.

Aquesta fruita ha guanyat notorietat no només pel seu sabor agredolç i la seva versatilitat culinària

A més dels beneficis directes sobre la pell, la uchuva també té propietats antiinflamatòries. La inflamació crònica pot contribuir a l'envelliment prematur i a diverses afeccions cutànies, com l'acne i la rosàcia. Consumir fruites antiinflamatòries com la uchuva pot ajudar a reduir la inflamació al cos, promovent així una pell més clara i saludable. Un altre avantatge significatiu de la fruita d'or és el seu contingut en àcids grassos essencials, com l'àcid linoleic, que són fonamentals per mantenir la barrera lipídica de la pell. Aquesta barrera protegeix contra la pèrdua d'humitat i manté la pell hidratada. Una pell ben hidratada tendeix a ser més suau i menys propensa a desenvolupar arrugues.

Bol amb uchuvas / Foto: unsplash
Bol amb uchuvas / Foto: Unsplash

La inclusió de la uchuva en la dieta diària no només aporta beneficis per a la pell, sinó que també millora la salut general. La seva fibra dietètica ajuda la digestió i l'eliminació de toxines del cos, la qual cosa indirectament afavoreix una pell més radiant. Una digestió saludable assegura que els nutrients essencials siguin absorbits eficientment, beneficiant així tot l'organisme, inclosa la pell.

La fruita d'or o uchuva no és només una deliciosa addició a la dieta, sinó també un poderós aliat en el manteniment d'una pell jove i saludable. Les seves altes concentracions de vitamines, antioxidants, àcids grassos essencials i propietats antiinflamatòries la converteixen en una opció ideal per a aquells que busquen nodrir la seva pell des de l'interior. En incorporar aquesta fruita en l'alimentació diària, es poden aprofitar els seus múltiples beneficis i contribuir al benestar general i a una aparença juvenil.