La goma xantana és un polisacàrid que s'utilitza àmpliament en la indústria alimentària com a agent espessidor i estabilitzant. La seva inclusió en productes com el gaspatxo comercial respon a la necessitat de millorar la textura i l'estabilitat del producte durant la seva vida útil. Aquest additiu s'obté a través de la fermentació de glucosa, sacarosa o lactosa pel bacteri Xanthomonas campestris. Després de la fermentació, s'extreu, purifica, asseca i es mol fins a obtenir una pols fina i blanca, que es dissol fàcilment en aigua. La goma xantana és capaç de formar solucions molt viscoses fins i tot a baixes concentracions, la qual cosa la fa molt eficaç com a espessidor.

La goma xantana millora la textura del gaspatxo

En el cas del gaspatxo comercial, la goma xantana compleix diverses funcions importants. Primer, ajuda a estabilitzar la barreja d'ingredients. El gaspatxo és una sopa freda feta tradicionalment amb tomàquets, cogombres, pebrots, cebes, all, pa, oli d'oliva, vinagre i sal. Sense un estabilitzant, els ingredients líquids i sòlids tendirien a separar-se, la qual cosa afectaria tant l'aparença com la textura del producte acabat. La goma xantana evita aquesta separació en mantenir els ingredients en suspensió. A més, la goma xantana millora la textura del gaspatxo. En espessir el líquid, proporciona una sensació en boca més agradable i consistent, similar a la del gaspatxo fet a casa que ha estat liquat a la perfecció. Aquesta característica és particularment valuosa en productes comercials, on els consumidors esperen una qualitat constant i una experiència sensorial agradable.

sara dubler M6baxXgSos8 unsplash
Gaspatxo a l'estiu / Foto: Unsplash

Un altre avantatge de la goma xantana és la seva capacitat per actuar com a emulsionant. Al gaspatxo, on l'oli d'oliva és un ingredient clau, la goma xantana ajuda a mantenir una emulsió estable, evitant que l'oli se separi de la resta de la barreja. Això no només millora l'aparença del producte, sinó que també assegura una distribució uniforme del sabor.

La goma xantana també contribueix a l'estabilitat del producte durant el seu emmagatzemament. Els aliments preparats comercialment han de tenir una vida útil prolongada, i la goma xantana ajuda a mantenir la qualitat del gaspatxo al llarg del temps. Això inclou la prevenció de canvis indesitjats en la textura i la separació dels ingredients. En termes de seguretat, la goma xantana és considerada segura per al consum humà per diverses agències reguladores, inclosa la FDA (Administració d'Aliments i Medicaments dels EUA) i l'EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària). No obstant això, com amb qualsevol additiu, el seu ús ha de ser moderat i conforme a les regulacions vigents.

engin akyurt eb26eV ys k unsplash
Tomàquet, la clau d'un bon gaspatxo / Foto: Unsplash

Així doncs, la goma xantana al gaspatxo comercial és un ingredient clau que garanteix l'estabilitat, millora la textura i assegura una experiència sensorial satisfactòria. El seu ús és un exemple de com la ciència dels aliments pot millorar els productes tradicionals, permetent que es gaudeixin amb la conveniència i consistència que els consumidors moderns demanden.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!