El plat de pasta és desitjat a tot el món per diverses raons: abans o després de fer esport, com a tàper per a la setmana, un diumenge per dinar. Tampoc es pot oblidar el potencial per jugar i fer combinacions infinites. La seva versatilitat permet barrejar-la amb una barbaritat d'ingredients, des de salses simples fins a guisats elaborats. La textura al dente de la pasta ofereix una experiència gustativa satisfactòria, mentre que la seva capacitat per absorbir sabors enriqueix qualsevol recepta. A més, la pasta és ràpida i fàcil de preparar, convertint-la en una opció convenient per a qualsevol àpat.

Pasta blanca o pasta integral: què és millor?

El seu valor nutritiu també juga un paper important, proporcionant carbohidrats essencials que brinden energia. Simplicitat, sabor i nutrició: el trident irresistible per a molts. El gran dilema arriba en el moment d'escollir entre pasta blanca i pasta integral i la decisió depèn de diversos factors, incloent-hi la salut, preferències personals i objectius dietètics. Aquí et portem una comparació detallada de les dues opcions.

Pasta / Foto: Pexels
Diferents formes de la pasta / Foto: Pexels

Pel que fa a la pasta blanca, és un tipus que s'elabora amb farina de blat refinada, cosa que significa que s'han eliminat el segó i el germen del gra. El contingut nutricional és correcte, mentre que hi ha un alt contingut de carbohidrats simples. Conté menys fibra en comparació de la pasta integral i la refinació redueix el contingut de vitamines i minerals. Finalment, l'índex glucèmic és més alt, cosa que pot causar pics ràpids en els nivells de sucre a la sang.

En el segon cas, ens trobem amb la pasta integral. Aquest tipus s'elabora amb farina de blat integral, cosa que significa que el gra s'utilitza totalment, amb un millor contingut nutricional que l'anterior. També és alta en carbohidrats, però aquests són més complexos. Conté més fibra, la qual cosa és beneficiós per a la digestió i la salut intestinal, i un major contingut de vitamines del grup B, ferro, magnesi i antioxidants. Per últim, l'índex glucèmic és més baix, la qual cosa ajuda a mantenir nivells de sucre a la sang més estables.

Beneficis de la pasta integral sobre la pasta blanca

Major contingut de fibra

La fibra és essencial per a una bona digestió i pot ajudar a prevenir el restrenyiment. També ajuda a mantenir una sensació de sacietat, cosa que pot ser útil per al control del pes.

Millora el control del sucre a la sang

A causa del seu índex glucèmic més baix, la pasta integral pot ajudar a prevenir els pics de sucre a la sang, cosa que és especialment beneficiós per a persones amb diabetis o resistència a la insulina.

Major contingut nutricional

La pasta integral conserva més nutrients essencials que es perden durant el procés de refinació de la pasta blanca.

Beneficis per a la salut cardiovascular

El consum de grans integrals s'ha associat amb una reducció del risc de malalties cardiovasculars.

En termes generals, la pasta integral és l'opció més saludable a causa del seu major contingut de fibra i nutrients, així com del seu menor impacte en els nivells de sucre a la sang. Tot i això, si tens necessitats dietètiques específiques o preferències personals, la pasta blanca pot continuar sent una opció vàlida. És important equilibrar el consum de tots dos tipus dins una dieta variada i equilibrada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!