El plat de la longevitat és una recepta tradicional que prové de la cultura oriental, específicament de la Xina i el Japó, i que ha guanyat popularitat per la seva suposada capacitat de promoure la longevitat i una vida saludable. Aquest plat és més que una simple recepta; és una combinació d'ingredients que, junts, es creu que proporcionen beneficis significatius per a la salut i el benestar general.

El plat de la longevitat i la cultura oriental

En les cultures asiàtiques, l'alimentació sempre ha jugat un paper crucial en la promoció de la salut i la longevitat. El plat de la longevitat sol preparar-se i consumir-se durant celebracions importants, com l'Any Nou Lunar, aniversari d'ancians, i altres festivitats que simbolitzen la vida llarga i pròspera. La combinació d'ingredients és rica en nutrients, antioxidants i altres compostos beneficiosos que donen suport al funcionament òptim del cos i la ment.

Bolets shitake / Foto: Unsplash
Bolets shiitake / Foto: Unsplash

Quins ingredients necessitem?

  1. Fideus llargs: simbolitzen una llarga vida i són el component principal del plat. Poden ser de blat, arròs o clapa (fajol), i es cuinen de manera que quedin suaus i elàstics.

  2. Bolets shiitake: coneguts per les seves propietats immunològiques, aporten umami i textura al plat.

  3. Espinacs o verdures de full verd: rics en vitamines i minerals, ajuden a mantenir la salut general del cos.

  4. Pastanagues: aporten betacarotè i antioxidants, que són essencials per a la vista i la pell.

  5. Brots de bambú: afegeixen fibra i una textura cruixent, a més de ser baixos en calories.

  6. Tofu o peix blanc: fonts de proteïna magra que donen suport al desenvolupament muscular i la reparació cel·lular.

  7. Salsa de soja i gingebre: per al sabor i els beneficis digestius.

La combinació d'ingredients és rica en nutrients, antioxidants i altres compostos beneficiosos

Com preparem el plat?

Per a la preparació, comencem coent els fideus en una olla gran, bull aigua amb una mica de sal i afegeix els fideus. Cuina segons les instruccions del paquet fins que estiguin al dente. Escorre'ls i esbandeix-los amb aigua freda per aturar la cocció. Posteriorment, tallem les pastanagues en tires fines, els espinacs en trossos, i els bolets shiitake en llesques. Si utilitzes brots de bambú frescos, bull-los lleugerament per estovar-los.

Ara, en un wok o paella gran, escalfa una mica d'oli vegetal. Afegeix el gingebre ratllat i salteja fins que sigui fragant. Agrega les pastanagues, els bolets shiitake i els brots de bambú, i cuina fins que estiguin tendres. Després, afegeix els espinacs i cuina fins que es panseixin. Una vegada fet, incorpora els fideus cuits i barreja bé. Afegeix salsa de soja al gust i ajusta els condiments. Si utilitzes tofu, afegeix-lo en cubs i barreja suaument per no trencar-lo. Si prefereixes peix, cuina'l a part i serveix-lo a sobre del plat de fideus. Finalment, serveix calent, decorat amb una mica de cibulet picat o llavors de sèsam torrats per a un toc extra de sabor i textura.

Preparació de wok / Foto: Unsplash
Preparació de wok / Foto: Unsplash

El plat de la longevitat no només és deliciós, sinó també altament nutritiu. Els ingredients utilitzats són coneguts per les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries i la seva capacitat per enfortir el sistema immunitari. A més, és baix en greixos saturats i calories, la qual cosa el converteix en una opció ideal per a aquells que busquen mantenir un pes saludable i promoure la salut a llarg termini. Aquest plat és un exemple perfecte de com la cuina tradicional pot ser utilitzada no només per delectar el paladar, sinó també per millorar la qualitat de vida i promoure la longevitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!