La taurina és un aminoàcid que es troba naturalment en diversos teixits del cos humà, especialment al cervell, els músculs i el cor. Encara que es classifica com un aminoàcid, la taurina no s'utilitza per formar proteïnes com altres aminoàcids. Al seu lloc, exerceix un paper clau en una sèrie de funcions biològiques, inclosa la regulació de l'equilibri d'electròlits, el manteniment de la salut cardiovascular, el suport a la funció cerebral i l'estabilització de les membranes cel·lulars. També és fonamental en el desenvolupament i funcionament del sistema nerviós central.

Què és la taurina?

La taurina es troba de forma natural en aliments com la carn, el peix i els productes lactis, però també s'afegeix comunament a les begudes energètiques a causa dels seus efectes estimulants. Aquestes begudes solen combinar taurina amb cafeïna, sucre i altres ingredients destinats a augmentar els nivells d'energia, millorar la concentració i combatre la fatiga.

christine sandu uo5Csdd Eag unsplash
Taurina, un component de les begudes energètiques / Foto: Unsplash

Quant als seus efectes, la taurina per si mateix no és un estimulant en el sentit tradicional. De fet, al cos humà, tendeix a tenir un efecte modulador, és a dir, regula les funcions energètiques i pot ajudar a reduir l'ansietat. Tanmateix, quan es pren juntament amb grans quantitats de cafeïna, com ocorre a moltes begudes energètiques, els seus efectes poden potenciar-se, la qual cosa porta a una activitat nerviosa i cardiovascular més gran.

La taurina es troba de forma natural en aliments com la carn, el peix i els productes lactis

El problema sorgeix quan es consumeixen begudes energètiques en excés, la qual cosa pot portar a una ingesta perillosa de taurina i altres ingredients actius. Encara que el cos humà pot processar quantitats moderades de taurina sense problemes, la combinació amb altes dosis de cafeïna i sucre pot tenir efectes secundaris adversos. Entre els perills més comuns associats amb el consum excessiu de taurina en begudes energètiques es troben:

Augment de la pressió arterial: Les begudes energètiques poden elevar la pressió arterial, la qual cosa posa les persones en risc de patir hipertensió i problemes cardiovasculars. Arrítmies i altres problemes cardíacs: La combinació de taurina i cafeïna pot afectar negativament el ritme cardíac, provocant palpitacions, arrítmies i, en casos extrems, una aturada cardíaca. Problemes neurològics: L'excés de taurina, juntament amb la cafeïna, pot sobreestimular el sistema nerviós central, causant ansietat, tremolors, insomni i, en alguns casos, convulsions. Deshidratació: Les begudes energètiques, especialment quan es consumeixen durant activitats físiques intenses, poden provocar deshidratació a causa del seu efecte diürètic, exacerbat per la taurina i la cafeïna.

joel de vriend GxxxPobWsLM unsplash
Begudes energètiques / Foto: Unsplash

Encara que la taurina té funcions beneficioses al cos quan es consumeix de manera natural, la seva inclusió en les begudes energètiques pot representar riscos per a la salut si es pren en grans quantitats o juntament amb altres estimulants. És essencial consumir aquestes begudes amb moderació i estar conscient dels possibles perills que comporten.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!