A tothom se'ns ha cremat el menjar alguna vegada, o no? Tanmateix, gairebé sempre renunciem a salvar-lo i, quan veiem que fa una mica d'olor de socarrim, ens en desfem. Per a la pròxima vegada que et passi, que esperem que sigui d'aquí a molt de temps, pren nota d'aquests consells i dona una segona oportunitat a aquests plats deliciosos. Si t'agrada cuinar, no et desanimis, això passa fins i tot a les millors cuines.

Hi ha plats als quals podem donar una segona oportunitat

1. Si comença a cremar-se

A vegades passa que comences a notar l'olor de cremat, però el plat encara no està acabat. Que sàpigues que encara hi ets a temps. Canvia el menjar de paella o cassola sense agafar els trossos cremats. No serà difícil distingir-los, ja que se solen quedar enganxats al fons.

Maíz
Blat de moro / Font: Unsplash

2. Si el plat està gairebé llest

Si estàs cuinant un plat de cullera en una olla i es crema quan estava gairebé llest, existeix un truc d'allò més eficaç. Primer, canvia el recipient i afegeix-hi una mica d'aigua fresca. Després, agafa dos draps nets i mulla'ls amb aigua freda. Dona suport a l'olla a sobre d'un d'ells i tapa-la amb l'altre. Llavors, fes moviments laterals amb el recipient i ves refrescant els draps amb més aigua.

3. Si se't cremen les llenties

Si se't crema un guisat de llegums, pots eliminar l'olor i el sabor afegint una fulleta d'enciam. Posa-la a l'olla, tapa-la i deixa que es cuini uns cinc minuts.

Llenties
Llenties / Font: Unsplash

4. El truc de l'àvia

Les llenties semblen ser el plat amb més tendència a cremar-se, i, per això, les àvies tenen una gran quantitat de trucs casolans per evitar que el gust de cremat s'encomani per tot el plat. En aquest cas, quan el guisat encara sigui calent, posa sobre un drap diversos grapats de sal grossa i col·loca'l sobre l'olla. Al cap d'uns minuts, canvia les llenties a un altre recipient sense rascar el fons.

5. Si se't cremen les torrades

Sembla una obvietat, però si se't cremen les torrades, no les donis per vençudes. Raspa la part cremada suaument amb un ganivet de serra i veuràs que ràpid desapareix la part ennegrida.

6. Si se't crema una olla amb arròs

L'arròs és un plat que també es crema quan ens despistem una mica. El millor és canviar-lo d'olla i afegir mitja ceba al nou recipient. Deixa que reposi uns minuts i la ceba absorbirà el mal sabor de l'arròs. Un altre aliment que també absorbeix fàcilment els sabors i olors és la patata. Tant en arrossos com en altres guisats, pots afegir-hi una patata crua pelada i tallada a trossets perquè elimini el sabor que podria arruïnar el plat.

7. Recorda netejar bé els recipients

El millor per no haver de posar en pràctica aquests trucs és que no es cremi el menjar, i una manera d'evitar-ho és mantenir els estris en bon estat. Si deixes les paelles i cassoles en remull, serà molt més fàcil netejar-les sense recórrer a un fregall abrasiu que destrossi la capa de protecció antiadherent que tenen.