Portugal és una destinació gastronòmica fascinant, coneguda per la seva rica tradició culinària i sabors únics que reflecteixen la diversitat del país. Si alguna vegada tens l'oportunitat de visitar aquest encantador racó d'Europa, hi ha tres plats que no pots deixar de provar: el bacallà a la brasa, els pastéis de nata i la cataplana de mariscos.

3 plats que has de tastar a Portugal

Bacallà a la brasa

El bacallà, o bacalhau en portuguès, és el rei de la gastronomia portuguesa. Hi ha una frase popular a Portugal que diu: "Hi ha tantes maneres de preparar el bacallà com dies té l'any". Tanmateix, un dels plats més destacats és el bacallà a la brasa. Aquest plat es prepara amb bacallà salat que es cuina a la graella, el que li dona un sabor fumat i una textura cruixent per fora i tendra per dins. Sovint se serveix amb patates, pebrots i ceba, tot ruixat amb oli d'oliva i empolvorat amb julivert fresc. La simplicitat del bacallà a la brasa permet que el sabor del peix brilli, i és una excel·lent representació de l'habilitat portuguesa per transformar ingredients bàsics en plats excepcionals.

BACALLÀ DOURADO 16
Bacallà a la brasa / Foto: Unsplash

Pastéis de nata

Per a un dolç caprici, els pastéis de nata són imprescindibles. Aquests petits pastissos de crema són una de les postres més emblemàtiques de Portugal. Consisteixen en una delicada massa de pasta de full farcida d'una crema de rovell d'ou, sucre i nata, que s'enforna, fins a obtenir un daurat perfecte en la part superior. Es creu que els pastéis de nata tenen el seu origen al convent dels Jerònims a Lisboa, i avui dia són coneguts a tot el món. Els pastéis se serveixen generalment empolvorats amb canyella i sucre en pols, i acompanyats d'un cafè exprés fort. La combinació de la massa cruixent i la crema suau crea una experiència de sabor i textura que és senzillament irresistible.

Per a un dolç caprici, els pastéis de nata són imprescindibles

Cataplana de mariscos

Finalment, la cataplana de mariscos és un altre plat que captura l'essència de la cuina portuguesa. La cataplana és tant el nom del plat com del recipient en el qual es cuina: una espècie de paella de coure amb forma de cloïssa. Aquest guisat tradicional es prepara amb una barreja de mariscos frescos, com gambetes, cloïsses i musclos, cuits amb tomàquets, pebrots, ceba i espècies aromàtiques. La cocció en la cataplana permet que els sabors es barregin de manera uniforme, resultant en un plat saborós i sucós. La cataplana de mariscos no només és deliciosa, sinó també una excel·lent manera d'experimentar la cultura culinària portuguesa d'una manera autèntica.

taylor friehl X2Xvv5OmPWY unsplash
El marisc és essencial a la cuina portuguesa / Foto: Unsplash

Com veus, Portugal ofereix una rica varietat de sabors que reflecteixen la seva història i tradicions. El bacallà a la brasa, els pastéis de nata i la cataplana de mariscos són tres plats que encapsulen l'essència de la gastronomia portuguesa i que, sens dubte, haurien de formar part de qualsevol experiència culinària en aquest bonic país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!