La carn picada crua és un ingredient comú en plats com l'steak tàrtar o certs tipus de carpaccio. Tanmateix, consumir-la crua amb freqüència pot comportar riscos per a la salut. Aquest tipus de carn és més susceptible a la contaminació bacteriana i parasitària, i menjar-la sense cuinar pot exposar als qui la consumeixen a diversos problemes.
Menjar carn picada crua sovint
Un dels principals riscos de menjar carn picada crua és l'exposició a bacteris nocius. Els bacteris com Escherichia coli, Salmonella, i Listèria poden trobar-se en carn crua, especialment si el procés de manipulació i emmagatzemament no és adequat. Aquests bacteris solen trobar-se a la superfície de la carn, però quan es pica, la superfície exposada augmenta, cosa que permet que els bacteris es distribueixin per tota la carn. Consumir carn crua freqüentment augmenta el risc d'infeccions bacterianes que poden causar símptomes com a diarrea, dolor abdominal, febre i vòmits.
Infecció per paràsits
A més de bacteris, la carn picada crua pot contenir paràsits com Toxoplasma gondii, Trichinella spiralis, i altres que es troben comunament en carn crua o poc cuita. El Toxoplasma gondii, per exemple, és un paràsit que pot causar toxoplasmosi, una infecció que en persones sanes sol ser lleu, però en persones amb el sistema immunitari debilitat pot provocar símptomes greus. Menjar carn picada crua amb freqüència també pot augmentar el risc de contreure triquinosi, una infecció parasitària que causa dolor muscular, febre i altres símptomes.
La carn picada crua pot contenir certs paràsits
Risc d'intoxicació alimentària
La carn picada crua pot també augmentar les probabilitats de patir una intoxicació alimentària, especialment si no s'ha refrigerat adequadament. Els bacteris a la carn crua poden proliferar si aquesta no es conserva a baixes temperatures, i el consum freqüent de carn crua podria augmentar l'exposició a toxines bacterianes que causen vòmits, diarrea i altres símptomes gastrointestinals.
Encara que la carn crua conserva certs nutrients que es perden amb la cocció, consumir-la crua regularment pot interferir amb l'absorció de nutrients com proteïnes i certes vitamines. La cocció ajuda a descompondre les proteïnes i altres compostos, facilitant la seva digestió i absorció. Menjar carn crua pot, en alguns casos, dificultar l'aprofitament d'aquests nutrients, especialment en persones amb problemes digestius. Com veus, consumir carn picada crua de forma habitual augmenta el risc d'infeccions bacterianes, parasitàries i d'intoxicació alimentària. Si bé es pot gaudir d'aquests plats ocasionalment, fer-ho amb freqüència pot comprometre la salut. Per minimitzar aquests riscos, és fonamental assegurar-se que la carn sigui d'alta qualitat i estigui correctament emmagatzemada i manipulada.