Consumir menjar preparat tots els dies s'ha tornat una pràctica comuna per a moltes persones a causa del ritme de vida actual. Ja sigui per conveniència, falta de temps o la facilitat d'accedir a aliments precuinats, aquesta elecció sembla resoldre el problema de què menjar de manera ràpida. Tanmateix, aquesta tendència pot tenir efectes negatius a llarg termini en la salut i el benestar general.

Què passa si tots els dies consumeixo menjar preparat?

Un dels principals problemes de consumir menjar preparat de manera regular és l'alta quantitat d'additius, conservants i altres ingredients artificials que contenen aquests productes. Aquests additius permeten que el menjar tingui una vida útil més gran i mantingui el seu sabor, textura i aparença atractiva. Tanmateix, alguns d'aquests compostos, com els glutamats, colorants artificials o conservants, poden tenir efectes adversos sobre la salut. Encara que en quantitats petites el seu consum està regulat i no suposa un risc immediat, a llarg termini, una exposició contínua podria estar associada a problemes com al·lèrgies, trastorns digestius o fins i tot a un risc més important de malalties cròniques.

El menjar|dinar precuinat conté gran quantitat d'additius / Foto: Unsplash
El menjar precuinat conté gran quantitat d'additius / Foto: Unsplash

La majoria dels menjars preparats contenen alts nivells de sodi, sucres afegits i greixos trans o saturades. L'excés de sodi pot elevar la pressió arterial, la qual cosa augmenta el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars. D'altra banda, el consum excessiu de sucre està relacionat amb l'aparició de problemes com l'obesitat, la diabetis tipus 2 i el deteriorament de la salut dental.

Les carns freda industrials contenen gran quantitat de greixos saturades / Foto: Unsplash
Les carns fredes industrials contenen gran quantitat de greixos saturades / Foto: Unsplash

Els greixos trans, presents en alguns aliments ultraprocessats, són especialment nocius, ja que eleven els nivells de colesterol LDL (el "dolent") i disminueixen el colesterol HDL (el "bo"), la qual cosa també augmenta el risc de malalties del cor.

La majoria dels menjars preparats contenen alts nivells de sodi, sucres afegits i greixos trans o saturades

Un altre factor a considerar és que molts menjars preparats manquen de la varietat i qualitat de nutrients essencials per a una dieta equilibrada. Encara que alguns productes puguin fortificar-se amb vitamines i minerals, el valor nutricional dels aliments frescos i casolans és difícil de replicar. Les fruites, verdures i proteïnes fresques solen perdre protagonisme als menjars preparats, la qual cosa pot portar a una dieta baixa en fibra, vitamines i altres nutrients clau. La falta d'una dieta variada i rica en nutrients pot tenir conseqüències a llarg termini, com un debilitament del sistema immunitari, problemes digestius, falta d'energia i una vulnerabilitat més gran a infeccions i malalties.

Impacte en la salut mental i emocional

L'hàbit de consumir aliments preparats tots els dies també pot afectar el benestar mental i emocional. La falta de preparació i connexió amb els aliments pot reduir la satisfacció que obtenim en menjar. El menjar ràpid o ultraprocessat pot produir sacietat momentània, però moltes vegades no genera la mateixa sensació de benestar que un menjar casolà equilibrat. A més, el consum de certs aliments processats està relacionat amb canvis d'humor, fatiga i falta de concentració. Si bé consumir menjar preparat de tant en tant pot ser convenient i no representa un problema greu, fer-ho tots els dies pot tenir conseqüències negatives per a la salut. Des de l'augment en el consum d'additius i conservants fins al risc de desenvolupar deficiències nutricionals, és important equilibrar el consum d'aliments preparats amb opcions fresques i casolanes per mantenir una dieta saludable i variada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!