Els bastonets de lluç han estat sense cap dubte protagonistes dels dinars i els sopars de molts nens durant molt temps. De fet, fa alguns anys s'emetia un anunci per televisió en el qual l'insigne Capitán Pescanova pujava al seu vaixell a un petit grumet.

Els bastonets de lluç són un producte ultracongelat en el que la presència de peix queda reduït a un 35%. En el cas de les varetes, algunes marques assoleixen el 50%. Tanmateix, contenen una llista interminable d'ingredients perjudicials entre els quals s'inclouen farines refinades de blat, olis vegetals com el de gira-sol, midó modificat de blat de moro i sucre. Tota una rastellera de substàncies prescindibles que converteixen un aliment amb peix en un perfecte ultra processat, amb tot el que comporta. Res a veure amb un filet de lluç o un llenguado.

La cosa no acaba aquí. Aquest tipus d'aliments acaben desvirtuant el sabor del peix i allunyem els nens dels veritables sabors dels aliments. Ensenyem als més petits que el peix o la carn (en el cas dels nuggets de pollastre) va arrebossada i, a més, se sol acompanyar de de salses tipus maionesa o quètxup. Així és molt difícil que s'animin a provar el peix tal com és.

Bastonets Peix
Bastonets Peix / Font: Unsplash

Aquest tipus d'aliments acaben desvirtuant el sabor del peix i allunyem els nens dels veritables sabors dels aliments

Els aliments arrebossats, en els quals s'utilitza la farina de blat i que inclouen un alt percentatge de midó, comporten un altre potencial perill: la formació d'acrilamida. Aquest compost tòxic i potencialment carcinogen apareix quan sotmetem alguns productes a processos de fregit, enfornat o torrat a temperatures elevades. Ocorre quan ens passem a l'hora de preparar unes torrades o quan fregim massa unes croquetes, un san jacobo o els mateixos bastonets de lluç.

Per aquesta raó, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentaria (Aesan) va llançar una campanya per evitar una sobreexposició a aquesta substància. L'agència, basant-se en el principi de precaució, recomanava no fregir aliments com les patates per sobre de 175 graus o no cuinar els aliments en excés fins al punt de daurar-se massa. De fet, el lema que van utilitzar era: "Elegeix daurat, tria salut".

Bastonets
Bastonets / Font: Unsplash

En definitiva, si li afegim que la immensa majoria estan pensades per fer-se fregides, no seria un producte recomanable, i moltíssim menys en nens que són els seus principals destinataris, no seria un article a incloure a la cistella de la compra. Està molt lluny de ser un aliment natural i com hem apuntat prèviament, també estem condicionant molt el procés d'aprenentatge dels més petits respecte als aliments i la gastronomia en general.