Quan pensem en cuina catalana, a tots ens venen al cap diferents plats salats: fricandó, bacallà, mandonguilles o cigrons. Però la cuina catalana també inclou la cuina dolça, i per retre-li homenatge dins els actes de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, els diferents gremis de pastisseria de Catalunya han escollit un dolç com el més representatiu i tradicional de la pastisseria artesana catalana. En un acte celebrat aquest matí a l'Escola de Pastisseria del Gremi i Museu de la Xocolata de Barcelona, aquest ha estat el veredicte dels professionals.
Postres emblemàtiques de Catalunya 2025
A la presentació hi han intervingut Miquel A. Zaguirre, president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Carina Amigó, cap del Servei de Foment de la Qualitat Agroalimentària Diferenciada i la Gastronomia de la Generalitat de Catalunya i Lluïsa Estrada, professora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), que ha elaborat la versió 2025 de les postres. També ha intervingut Saray Ruiz, directora de l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona i Paqui Perona, representant de l'Associació de Veus Gitanes. L'acte ha comptat amb la presència dels diferents presidents i representants dels gremis de pastisseria de les províncies de Lleida, Tarragona i Girona.
El veredicte del gremi ha estat que les postres emblemàtiques de Catalunya 2025 són el braç de gitano. Zaguirre ha destacat que "es tracta d'unes postres molt arrelades a la tradició culinària catalana i que estan en constant evolució"; per tant, són unes postres ben vives avui dia. Perona ha explicat la vinculació del poble gitano amb la tradició de la cuina dolça. Una tradició que es remunta al segle XIX i que va estretament vinculada a l'ofici de calderer, una feina sovint feta per gitanos. Els treballadors s'encarregaven de netejar els estris i calderes de coure que els pastissers feien servir per preparar els seus dolços. Com a compensació, a més de diners, els artesans pagaven amb dolços els treballadors gitanos.
Unes postres actualitzades
Per la seva banda, Saray Ruiz ha destacat que la versió que Lluïsa Estrada ha fet del braç de gitano és una versió actualitzada de les postres. En cap cas podem parlar d'una millora perquè no es poden millorar unes postres que ja són excel·lents, sinó que se n'ha elaborat una versió que manté l'essència de la recepta tradicional. Una recepta que es distribuirà a les pastisseries agremiades de Catalunya perquè qui vulgui pugui comprar el braç de gitano a partir del mes d'abril. Abans, però, el Gremi de Pastisseria de Barcelona oferirà tallers de formació perquè els artesans de tot el país aprenguin a elaborar aquesta versió en concret.