Des de la famosíssima Malvasia de Sitges fins a la desconeguda Malvasia volcànica de Lanzarote, passant pels sabors més impactants dels vins volcànics. Aquest ha sigut el viatge que ha encapçalat la tercera i última jornada del Worldcanic 2024, celebrat a Lanzarote per quart any consecutiu. El sommelier Ferran Centelles i l'expert de vins volcànics John Szabo han apropat el concepte dels vins volcànics als paladars dels xefs, vulcanòlegs i professionals que han format part del congrés de cuines i sistemes volcànics.

Quin és el gust d'un vi volcànic? 

John Szabo i Ferran Centelles s'han marcat com a objectiu celebrar i unir el variat món dels vins volcànics en un sol lloc, compartint un origen comú: sòls d'origen volcànic. Aquests vins, procedents de regions i vinyes molt diferents, estan units per una combinació fascinant d'elements com la falta de resistència a la beguda, l'acidesa, la frescor i la complexitat, modelats pels sòls volcànics en què es conreen. Però qui millor que John Szabo, Mestre Sommelier i expert en vins volcànics, autor del premiat llibre Volcanic Wines: Salt, Grit and Power, ens pot guiar en aquest viatge?

John Szabo, Master Sommelier / Foto: Worldcanic

Un viatge no només per les illes Canàries, sinó per tot Europa per recórrer una traçabilitat dels vins volcànics i exposar al públic present l'existència d'aquests vins i la seva importància cultural, social i gastronòmica. La frescor deliciosa, el sabor salat i més saborós que les fruites, són alguns dels trets més rellevants d'aquests vins volcànics. A més a més, ha defensat que "no existeix el vi volcànic, sinó els vins volcànics, una gran família que es reparteix per tot el món".

Per demostrar que "els vins volcànics són inigualables", Szabo acompanyava les seves paraules amb un tast molt especial de vins volcànics de diverses parts del món, des de Grècia, passant per Itàlia, Hongria o les illes Açores i les Canàries.

El sommelier Ferran Centelles durant la ponència / Foto: Worldcanic

Exsommelier d'elBulli i un dels millors a Catalunya, Ferran Centelles, ha coliderat la jornada amb el seu col·lega canadenc. El català ens ha convidat a explorar el fascinant univers de les malvasies, on la diversitat i la qualitat s'entrellacen en una narració harmoniosa de cinc actes. El seu coneixement profund ha proporcionat no només una comprensió clara i organitzada de les classificacions actuals, sinó també una obertura cap a la riquesa sensorial d'aquests vins excepcionals.

Viatge de sabors a través de la Malvasia / Foto: Worldcanic

Centelles ha impartit una classe pràctica i magistral sobre malvasia, terme genèric d'una de les famílies de raïm més antigues del món. El missatge més repetit durant el seu tast ha estat justament aquest: "La malvasia és un nom genèric que abasta més de 60 varietats, classificades segons la quantitat de terpens, característiques organolèptiques d'aroma i sabor, i genèticament en tres famílies molt diferents entre si. Per tant, la malvasia no existeix, sinó que hi ha múltiples varietats d'ella", ha sentenciat.

Worldcanic posa punt final a la quarta edició d'aquest congrés de cuines i sistemes volcànics que obre les portes a un món que mereix ser conegut internacionalment, amb l'essència i fil de conductor de Lanzarote, però també de Catalunya, Islàndia, Grècia o Itàlia, entre altres. Això sí, el president del Cabildo de Lanzarote, Oswaldo Betancort, ja va assegurar a la jornada inaugural que "Worldcanic seguirà amb nosaltres el 2025, el 2026 i el 2027". Per tant, tenim cuina i vins volcànics per estona!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!