És molt freqüent sentir parlar de bonítol del nord, de tonyina clara, de tonyina vermella..., però moltes vegades no tenim clares les diferències que existeixen entre ells.
És el mateix la tonyina que el bonítol? Habitualment la gent sol tenir problemes a l'hora de diferenciar el bonítol del nord i la tonyina clara. Aquestes dues espècies pertanyen a la família dels túnids i a primera vista poden arribar a semblar el mateix, però existeixen diverses diferències entre ambdós.
Moltes vegades no tenim clares les diferències que existeixen entre el bonic i la tonyina
Bonítol del Nord
El Bonítol del Nord (Thunnus Alalunga), també conegut com a tonyina blanca, pertany a la família dels túnids i forma part de l'excel·lència culinària de la zona nord d'Espanya, especialment de la cornisa cantàbrica, gràcies al seu exquisit sabor i a la seva suau textura, sent així la conserva predilecta dels paladars més exquisits.
En finalitzar la primavera, el Bonítol del Nord es desplaça cap a les aigües del Golf de Bizkaia i és quan comença la Costanera o la campanya de Bonítol, que sol acabar a l'octubre. Es captura amb arts de pesca selectives, d'un en un, amb ham, perquè el peix no pateixi i per poder oferir una carn de més qualitat. Aquesta espècie es caracteritza per la gran mida de les aletes pectorals.
El seu consum és recomanat per metges i nutricionistes a causa del seu alt contingut en omega-3, que contribueix a disminuir els nivells de colesterol i de triglicèrids en sang, col·laborant en la reducció del risc de malalties cardiovasculars.
Tonyina Clara
Per la seva part, la Tonyina Clara (Thunnus Albacares), caracteritzat per la seva aleta groga (d'allà el seu nom en anglès: Yellowfin Tuna), és el més capturat i, per això, el més utilitzat per a les conserves. Es tracta d'una varietat de qualitat intermèdia, amb una carn menys blanquinosa i menys fina que el Bonítol del Nord, encara que també es caracteritza pel seu agradable sabor.
Aquesta espècie viu en aigües obertes de mars tropicals i subtropicals per tot el món i pot arribar a assolir 200 kg de pes. El seu consum està estès a tot el món a causa de les seves característiques organolèptiques i a què forma parteix de la dieta mediterrània. El seu color rosaci característic i les seves qualitats saludables fan que sigui també una espècie molt valorada pels consumidors.
La tonyina clara és una excel·lent font de proteïnes d'alt valor biològic, vitamines i minerals amb l'avantatge que és baix en greixos saturats, i té un alt contingut d'omega-3 (anticolesterol).
Com pots veure, dues opcions saludables per al teu organisme, i que a l'estiu t'ajudaran i molt a millorar els teus plats frescos i lleugers.