Catalunya és terra de vins; el Penedès, l'Empordà, el Priorat o el Pallars són només alguns exemples de les moltes comarques que es dediquen a l'elaboració de tota mena de vins a Catalunya. Però per molt gran que sigui el sector del vi, el consum de begudes alcohòliques va molt més enllà. Arreu de l'Estat el negoci de l'alcohol mou milions d'euros, però, quines són les begudes més consumides? Es pren més vi o més cervesa? Quin tipus de vi es beu més? Aquesta anàlisi de Sergi Cortés, autor del butlletí Tánico, fa una repassada a les noves tendències del vi a Catalunya i la resta de l'Estat.

Tendències del vi

El món del vi ha experimentat una davallada en el volum total de consum al conjunt de l'estat espanyol. Els indicadors econòmics mostren un canvi de tendència per causes com la inflació o la preferència de productes més barats a l'hora d'escollir begudes alcohòliques. Però tot i que de vi amb alcohol se'n beu menys, el que puja significativament és el consum de vi sense alcohol. Fa uns dies parlàvem del nou vi del sommelier David Seijas, Gallina de Punk, un exemple de la nova tendència cap a la qual sembla que s'encamina el sector. Un sector que està en constant evolució, amb canvis com l'última novetat de la DO Empordà, que ha acceptat la varietat carinyena grisa/vermella al seu plec de condicions.

La reina indiscutible del consum de begudes alcohòliques continua sent la cervesa

Consum alcohol Espanya 2023  Foto IWSR
Consum d'alcohol a Espanya el 2023 / Font: IWSR

Però la reina indiscutible del consum de begudes alcohòliques continua sent la cervesa. Segons dades de IWSR, 3 de cada 4 begudes alcohòliques consumides a Espanya durant el 2023 eren cervesa. El vi representa menys d'una cinquena part del total i les begudes espirituoses no arriben al 5 %. Precisament, els licors i destil·lats segueixen la mateixa tendència del vi i cada vegada són més les persones que n'escullen sense alcohol o amb una graduació molt baixa.

Un dinar didàctic

Aquestes dades, entre d'altra informació, es va desgranar en un dinar organitzat a Vila Viniteca en què van participar alguns dels noms més importants del vi en l'àmbit estatal. Al dinar, a més de La Gourmeteria d'ElNacional.cat, hi van assistir el mateix Sergi Cortès, així com altres companys de la premsa i representants d'algunes de les institucions més importants del sector com són l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) o la Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca).

Ponencia vi Català / Foto: Carlos Baglietto
Dinar celebrat a Vila Viniteca / Foto: Carlos Baglietto

També hi havia Fréderic Galtier, que va presentar part de les dades exposades durant l'àpat, Rodolphe Lameyse (Vinexposium), Camille Cordasco (Vinexposium), Vinalium, Jordi Grau (Vins i Licors Grau), Patronal AECAVA, Clúster INNOVI, Alregi - Wine Palace, Decántalo, El Petit Celler, Vila Viniteca (amfitrions de la trobada) i Vinisud.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!