Amanir seitons en vinagre és un art culinari que, quan es realitza correctament, ressalta el sabor fresc i delicat del peix. Aquest plat típic de la gastronomia espanyola requereix atenció al detall i paciència per assegurar que els seitons adquireixin la textura i el sabor perfectes. A continuació, es descriuen els passos essencials per amanir seitons en vinagre de manera adequada.

Amanir els seitons en vinagre

El primer pas és la selecció i preparació del peix. És fonamental triar seitons frescos, de carn ferma i sense olor forta. Una vegada seleccionats, s'han de netejar adequadament. Es comença retirant el cap i les tripes. Després, s'han de rentar sota aigua freda i separar els filets, eliminant l'espina central. És crucial realitzar aquest pas amb compte per mantenir intactes els filets.

Per prevenir el risc d'anisakis, un paràsit que pot trobar-se en el peix cru, és imprescindible congelar els seitons abans de marinar-los. Els filets han de ser col·locats en un recipient hermètic i congelat a una temperatura de -20 graus Celsius durant almenys 48 hores. Aquest procés assegura que qualsevol paràsit present sigui eliminat.

Una vegada que els seitons han estat descongelats, és moment de marinar-los. Col·loca els filets en una font àmplia i cobreix-los amb una barreja de vinagre de vi blanc i sal. La proporció recomanada és d'aproximadament 75% de vinagre i 25% d'aigua, amb una mica generosa de sal. Aquesta barreja ha de cobrir completament els filets. El temps de marinatge varia segons el gruix dels seitons, però generalment, entre 2 i 3 hores al refrigerador és suficient. Durant aquest temps, els seitons canviaran de color, tornant-se blancs i adquirint una textura ferma.

Seitons en amanida / Foto: Unsplash
Seitons en amanida / Foto: Unsplash

Després del marinatge, és important escórrer bé els seitons. Retira els filets del vinagre i col·loca'ls en un colador per eliminar l'excés de líquid. Posteriorment, asseca'ls amb paper de cuina per assegurar-te que no retinguin massa humitat, la qual cosa podria diluir el sabor de l'amaniment final.

La combinació de l'acidesa del vinagre, la frescor del julivert, l'aroma de l'all i la suavitat de l'oli d'oliva crea una experiència gustativa única

Julivert fresca|fresc / Foto: Unsplash
Julivert fresc / Foto: Unsplash

Per a l'amaniment, necessitaràs all, julivert fresc i oli d'oliva verge extra. Pica finament l'all i el julivert. En una font neta, col·loca els seitons en capes, escampant l'all i el julivert entre cada capa. Una vegada disposats, ruixa generosament amb oli d'oliva verge extra, assegurant-te que tots els filets estiguin ben coberts. Aquest amaniment ha de reposar almenys una hora al refrigerador perquè els sabors s'integrin adequadament. Els seitons en vinagre se solen servir com a tapa, acompanyats de pa fresc i olives. La combinació de l'acidesa del vinagre, la frescor del julivert, l'aroma de l'all i la suavitat de l'oli d'oliva crea una experiència gustativa única. En presentar-los, és important que estiguin freds i ben amanits.

Amanir seitons en vinagre és un procés que requereix temps i dedicació, però el resultat és un plat exquisit i apreciat. Seguint aquests passos, es pot assegurar que els seitons en vinagre siguin saborosos, assegurances i una veritable delectança per al paladar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!