Preparar els àpats és una tasca àrdua i gens fàcil. L'esmorzar, el dinar, el berenar i el sopar, com a mínim, s'han de pensar amb calma i meditar-los bé, ja que elaborar-los a correcuita pot comportar uns menjars poc saludables. A més, de tenir en compte els aliments que incloem a cada àpat i la manera com mengem pot ser de molta influència sobre la nostra salut l'horari dels àpats. El moment que cada persona s'alimenta i què es consumeix poden influir en el benestar general. Però amb la voràgine de la vida actual, de vegades pot ser difícil seguir horaris adequats per dedicar temps a una alimentació adequada. Per això, et mostrem quin és el millor moment per esmorzar i dinar, segons estableix la ciència.

A quina hora s'ha d'esmorzar?

”Els nostres horaris ens impedeixen sopar a una hora raonable”, adverteix l'especialista en nutrició de la Clínica Cleveland dels Estats Units, Julia Zumpano. “Ens deixa regirats per saber què menjar i què podem triar sobre la marxa. En alguns casos pot conduir a patrons d'alimentació desordenada”, diu. Això el que implica és que acabem el dia fora de l'horari òptim i, per tant, comencem el dia amb mal peu.

Rellotge aliments hora de menjar / Foto: Pixabay
És important seguir uns horaris que la ciència estableix com a referents / Foto: Pixabay

La ciència ha demostrat que per no augmentar de pes és fonamental fer tots els àpats del dia en una franja de 12 hores. És a dir, que si esmorzem a les 9 h del matí, haurem de sopar a les 21 h de la nit. Ara bé, el punt de partida el marca el número u, en aquest l'esmorzar. Per tal de complir amb aquesta franja científica, l'ideal és esmorzar cap a les 08:00 h, més o menys. A més, pel que fa al tipus d'aliment, el millor és que es tracti d'aliments rics en proteïnes.

La ciència ha demostrat que per no augmentar de pes és fonamental fer tots els àpats del dia en una franja de 12 hores

A quina hora s'ha de dinar?

Segons la premissa universal i bàsica del període de mig dia per fer tots els àpats, i tenint en compte l'hora de fer l'esmorzar, l'hora ideal per fer el dinar és entre al voltant de quarts de dues o les 14 h. Si ens apropem a les tres de la tarda, se'ns desconfigura la planificació del dia, ja que no passarien prou hores entre el dinar, el berenar i el sopar i allargaríem en excés aquestes dotze hores de termini gastronòmic. Menjar entre les 13:00 i les 14:30 h comporta una millor tolerància a la glucosa i menys risc a patir diabetis tipus 2 i una major despesa energètica total diària, afavorint la pèrdua de pes.

Si el teu objectiu és perdre pes, abans de res posa't en mans d'un expert, i després tingues clar que és recomanable esmorzar en abundància i aliments rics en proteïnes, menjar a tot estirar a quarts de tres i sopar molt lleuger i aliments que no siguin hipercalòrics, abans que es compleixin 12 h des que has fet l'esmorzar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!