A l'hora de cuinar, no s'hi val a fer-ho de qualsevol manera. La cuina és un art per moltes raons; des dels sabors que es poden obtenir a l'hora de cuinar els aliments fins als beneficis nutricionals que ens aporta una dieta equilibrada. Però per poder gaudir d'un àpat gustós i nutritiu, convé saber com cuinar cada aliment, i sobretot com conservar-lo abans de posar-lo a la cassola. I si bé és cert que els aliments secs són relativament fàcils i segurs de guardar, amb els productes frescs, com la coliflor, convé tenir més cura.
🥦 No bullis la coliflor: un estudi explica com cuinar-la per preservar tots els seus beneficis
Com conservar la coliflor
Per poder maximitzar el contingut nutricional de la coliflor abans de cuinar-la, convé saber com guardar-la correctament. Amb els productes frescs, com més aviat els consumim, millor. Per molt bé que guardem una verdura, un tall de carn o uns trossos de peix, si esperem una setmana a cuinar-los segur que seran pitjors que si els consumim el mateix dia que els comprem. Ara bé, si has de guardar uns dies la verdura a la nevera, has de saber com fer-ho perquè quan te la mengis t'aporti el màxim de nutrients possibles.

La mida de les verdures, malgrat que pugui semblar irrellevant, és més important del que sembla. Guardar correctament unes carxofes o unes pastanagues és més senzill que guardar un enciam; com més espai ocupi un aliment a la nevera, més complicat sol ser guardar-lo. I amb la coliflor passa una mica el mateix. Un dels errors més comuns és guardar la coliflor en una bossa, sigui de plàstic o de paper, totalment tancada. Solem pensar que si aïllem la coliflor de la resta de la nevera la podrem conservar millor. El problema és que si no deixem que l'aire circuli a través de la bossa, la humitat de la verdura quedarà atrapada i es començarà a fer malbé abans. Per tant, una bona manera de conservar-la és guardar-la al calaix de les verdures de la nevera dins d'una bossa, però amb forats. Tot i que si no s'ha de consumir immediatament, la millor idea és congelar la coliflor.
Gestió al congelador
L'origen de la coliflor, segons fonts de la Diputació de Barcelona i el Servei de Salut Pública, "es troba cap al segle VI aC en països amb climes temperats a la vora del Mediterrani oriental". Pel que fa a les seves propietats nutricionals, és un aliment "ric en aigua i fibra, i és pobre en hidrats de carboni, proteïnes i greixos. Té un elevat contingut en les vitamines A, K, B6, B9 i C; i els minerals com calci, clor, fòsfor, magnesi i potassi". Per mantenir tots aquests nutrients, la coliflor es pot congelar crua o cuita. La millor manera de fer-ho, però, és cuita. No cal cuinar-la com si te l'anessis a menjar; només que la blanquegis durant 3 minuts, com si l'escaldessis, n'hi haurà prou per mantenir millor totes les seves propietats. Si no tens temps, però, la pots guardar crua.