A l'hora de cuinar, no s'hi val a fer-ho de qualsevol manera. La cuina és un art per moltes raons; des dels sabors que es poden obtenir a l'hora de cuinar els aliments fins als beneficis nutricionals que ens aporta una dieta equilibrada. Però per poder gaudir d'un àpat gustós i nutritiu, convé saber com cuinar cada aliment, i sobretot com conservar-lo abans de posar-lo a la cassola. I si bé és cert que els aliments secs són relativament fàcils i segurs de guardar, amb els productes frescs, com la coliflor, convé tenir més cura.

🥦 No bullis la coliflor: un estudi explica com cuinar-la per preservar tots els seus beneficis
 

Com conservar la coliflor

Per poder maximitzar el contingut nutricional de la coliflor abans de cuinar-la, convé saber com guardar-la correctament. Amb els productes frescs, com més aviat els consumim, millor. Per molt bé que guardem una verdura, un tall de carn o uns trossos de peix, si esperem una setmana a cuinar-los segur que seran pitjors que si els consumim el mateix dia que els comprem. Ara bé, si has de guardar uns dies la verdura a la nevera, has de saber com fer-ho perquè quan te la mengis t'aporti el màxim de nutrients possibles.

Coliflor / Foto: Pixabay

La mida de les verdures, malgrat que pugui semblar irrellevant, és més important del que sembla. Guardar correctament unes carxofes o unes pastanagues és més senzill que guardar un enciam; com més espai ocupi un aliment a la nevera, més complicat sol ser guardar-lo. I amb la coliflor passa una mica el mateix. Un dels errors més comuns és guardar la coliflor en una bossa, sigui de plàstic o de paper, totalment tancada. Solem pensar que si aïllem la coliflor de la resta de la nevera la podrem conservar millor. El problema és que si no deixem que l'aire circuli a través de la bossa, la humitat de la verdura quedarà atrapada i es començarà a fer malbé abans. Per tant, una bona manera de conservar-la és guardar-la al calaix de les verdures de la nevera dins d'una bossa, però amb forats. Tot i que si no s'ha de consumir immediatament, la millor idea és congelar la coliflor.

Gestió al congelador

L'origen de la coliflor, segons fonts de la Diputació de Barcelona i el Servei de Salut Pública, "es troba cap al segle VI aC en països amb climes temperats a la vora del Mediterrani oriental". Pel que fa a les seves propietats nutricionals, és un aliment "ric en aigua i fibra, i és pobre en hidrats de carboni, proteïnes i greixos. Té un elevat contingut en les vitamines A, K, B6, B9 i C; i els minerals com calci, clor, fòsfor, magnesi i potassi". Per mantenir tots aquests nutrients, la coliflor es pot congelar crua o cuita. La millor manera de fer-ho, però, és cuita. No cal cuinar-la com si te l'anessis a menjar; només que la blanquegis durant 3 minuts, com si l'escaldessis, n'hi haurà prou per mantenir millor totes les seves propietats. Si no tens temps, però, la pots guardar crua.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!