La relació entre l'hora del sopar i l'augment de pes ha estat un tema d'interès creixent en l'àmbit de la nutrició i la ciència mèdica. Nombrosos estudis han investigat com l'horari dels menjars pot influir en el metabolisme, el control del pes i la salut en general. Encara que no existeix una hora universalment òptima per sopar, l'evidència científica suggereix diverses pautes que poden ajudar a evitar l'augment de pes.

Ciència i dieta sempre han anat de bracet

El ritme circadiari, el rellotge biològic que regula les funcions corporals al llarg de les 24 hores del dia, juga un paper crucial en la manera en què processem els aliments. Estudis indiquen que menjar tard a la nit pot dessincronitzar aquest rellotge intern, afectant negativament el metabolisme i afavorint l'augment de pes. Segons la investigació, consumir la major part de les calories aviat el dia i sopar almenys dues o tres hores abans de ficar-se al llit pot ajudar a mantenir un pes saludable. Menjar tard pot augmentar l'acumulació de greix i reduir la capacitat del cos per cremar calories eficientment.

cindy deng dPmhUjh0CW8 unsplash
L'hora del sopar ha estat investigada per la ciència / Foto: Unsplash

Un estudi publicat al Journal of Obesity va trobar que les persones que sopen abans de les 19 h tenen menys probabilitats de guanyar pes en comparació amb aquelles que sopen després de les 20 h. Això es deu que el cos té més temps per digerir i metabolitzar els aliments abans d'entrar en l'estat de repòs nocturn. A més, un altre estudi en l'"American Journal of Clinical Nutrition" va revelar que consumir un sopar tardà pot alterar els nivells d'insulina i glucosa en sang, augmentant el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 i obesitat.

Les persones que sopen abans de les 19 h tenen menys probabilitats de guanyar pes

Beneficis de sopar aviat

Sopar aviat no només afavoreix la pèrdua de pes, sinó que també pot millorar la qualitat del son. La digestió és un procés que requereix energia i, en menjar tard, el cos pot tenir dificultats per relaxar-se i agafar el son. Això, al seu torn, pot afectar negativament el control del pes, ja que la falta de son està relacionada amb l'augment de la gana i la preferència per aliments rics en calories.

kirill tonkikh laZqmDV5UJE unsplash
Horari de sopar per perdre pes / Foto: Unsplash

Per optimitzar el sopar en termes de control del pes, es recomana consumir un menjar balancejat que inclogui proteïnes magres, vegetals i una quantitat moderada de carbohidrats complexos. Evitar els aliments rics en sucres i greixos saturats és crucial, ja que aquests poden contribuir a l'augment de pes i a problemes metabòlics. A més, mantenir-se hidratat i limitar el consum de begudes alcohòliques també pot ajudar a controlar el pes.

Com veus, l'evidència científica suggereix que sopar aviat pot ser beneficiós per evitar l'augment de pes. Ajustar l'horari del sopar perquè sigui almenys dues o tres hores abans d'ajeure's pot millorar el metabolisme, la qualitat del son i, en última instància, contribuir a un pes corporal saludable. Tanmateix, és important recordar que la qualitat dels aliments i les porcions també juguen un paper fonamental en el control del pes. Adaptar aquests hàbits pot tenir un impacte significatiu en la salut a llarg termini.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!