L'estiu i l'augment de temperatures impliquen altres efectes paral·lels a part de passejar a la fresca o no aclucar els ulls a les nits, depèn del que et toqui. És inevitable buscar remeis i alterar la nostra rutina per fugir dels efectes de la calor extrema. Un d'aquests treballs extra és fer atenció a com conservar els aliments a l'estiu, perquè les altes temperatures poden afectar molt la seva qualitat i vida útil. T'expliquem alguns trucs perquè puguis mantenir els teus aliments en les millors condicions el mes més calorós de l'any.

Conservació d'aliments: no ets tu, a l'estiu és més difícil

Mantenir guardats els aliments que comprem requereix tenir en compte diferents aspectes. Això és encara més complicat a l'estiu, ja que l'increment de temperatures i la presència de més humitat – o sequedat extrema, depèn de la teva zona geogràfica- provoca la pèrdua de nombrosos productes.

No només es tracta d'un problema d'economia domèstica, sinó que és un desaprofitament de menjar intolerable en un món on milions de persones pateixen una altra pandèmia, la gana. Diversos estudis indiquen que només a Espanya es tiren gairebé vuit mil milions de quilos de menjar cada any, dels que gairebé la meitat són fruites i verdures.

D'altra banda, molts aliments frescos són freqüentment rebutjats pel poc que duren. En aquest sentit, una mala planificació pot fer que no acabem cuinant un producte que hàgim comprat i, per a l'endemà, deixi de ser comestible.

Consells per conservar bé els aliments a l'estiu:

Congela carns i peixos

Si bé l'ideal és comprar-los i cuinar-los el mateix dia, pot ser que la teva rutina diària no et permeti dur això a terme. A més, les temperatures actuals aconsellen optimitzar els viatges al mercat i grans superfícies. Però sempre pots congelar la carn i el peix.

Peixos Estiu
Peixos Estiu / Font: Unsplash

Fruites i verdures

No totes les fruites i verdures necessiten estar dins del frigorífic, encara que sigui estiu. Les cebes i les patates continuen resistint bé a l'exterior, així com els alls. Per a la resta, aprofita l'espai correcte als prestatges del frigorífic ideats mantenir aquests productes, incloent el calaix de les verdures.

No totes les fruites i verdures necessiten estar dins del frigorífic, encara que sigui estiu

Fruita Congelada
Fruita Congelada / Font: Unsplash

Plats cuinats

És habitual que comencem fent arròs per a dues persones i acabem amb una olla per a més de la meitat de la regió. Per evitar aquest desaprofitament de menjar, l'ideal és envasar allò que cuinem correctament, anotant la data de cuinat, i congelar-lo. Al contrari, si creus que ho consumiràs en els pròxims dos o tres dies, guarda-ho a la nevera, però sempre en un recipient adequat i tapat, per evitar contaminar la resta d'aliments.

Tingues a punt el frigorífic

Els frigorífics viuen la seva temporada alta a l'estiu, així que és important preparar-los perquè compleixin el seu treball el millor que puguin. Assegura't que les gomes, les superfícies i l'interior del frigorífic en general estan perfectament nets.