Els canelons són un plat emblemàtic a moltes taules catalanes, especialment durant celebracions com Nadal o Sant Esteve. Cada casa té el seu toc personal, transmès de generació en generació, i aquesta recepta de Montserrat Fontané, la mare dels reconeguts germans Roca, captura l'essència d'aquest plat tradicional. Extreta del llibre Cuina Mare, aquesta versió combina simplicitat, autenticitat i sabor.

La recepta de canelons de la mare dels germans Roca

Ingredients per a 4 persones

  • 300 g de carn magra de vedella i porc
  • 100 g de pit de pollastre
  • 50 g de fetge de pollastre
  • 2 cebes
  • 2 grans d'all
  • 1 tomàquet madur
  • 2 llesques de pa (només la molla)
  • 1 litre de llet
  • 30 g de mantega
  • 30 g de farina
  • 12 làmines de pasta de canelons
  • 125 g de formatge fundent (mató o emmental)
  • Oli d'oliva, vi ranci, conyac, sal, pebre blanc i nou moscada
Existeixen moltes variants dels canelons / Foto: Freepik

Preparació

Per preparar els canelons, comença tallant les carns a daus i daura-les en una cassola amb una mica d'oli d'oliva. Quan comencin a daurar-se, afegeix l'all laminat i la ceba ratllada, i deixa cuinar lentament durant uns 40 minuts, assegurant-te que la carn quedi tendra. A meitat de cocció, incorpora un raig de vi ranci i un altre de conyac, deixant que l'alcohol s'evapori per complet. Després, afegeix el fetge de pollastre i cuina uns minuts més. Finalment, incorpora el tomàquet ratllat i cuina fins que es concentri bé.

Mentrestant, remulla la molla de pa en llet i barreja-la amb la preparació anterior. Passa tot per una picadora mitjana per aconseguir una textura uniforme i ajusta el punt de sal. Bull les làmines de pasta seguint les instruccions del fabricant. Quan estiguin a punt, refresca-les amb aigua freda i col·loca-les sobre un drap net. Col·loca una cullerada del farcit a cada làmina i enrotlla-les acuradament per formar els canelons.

Una bona beixamel és clau / Foto: Freepik

Per a la beixamel, bull mig litre de llet i, en una cassola a part, fon la mantega. Afegeix la farina i cuina a foc lent durant un parell de minuts, removent constantment. Incorpora la llet a poc a poc, evitant que es formin grumolls, i cuina fins a obtenir una textura cremosa. Condimenta amb sal, pebre blanc i nou moscada.

Per a ocasions especials, el farcit pot enriquir-se amb foie-gras, tòfona o una salsa intensa de carn

En una safata de forn, estén una capa fina de beixamel en el fons, col·loca els canelons a sobre i cobreix-los amb la resta de la salsa. Empolvora formatge ratllat per sobre i afegeix unes boletes de mantega per a un gratinat perfecte. Enforna 200 °C fins que els canelons siguin ben calents i daurats.

Tocs festius

Per a ocasions especials, el farcit pot enriquir-se amb foie-gras, tòfona o una salsa intensa de carn. També pots aventurar-te a preparar la teva pròpia pasta fresca, portant aquesta recepta a un altre nivell. Els canelons de la mare dels Roca són un homenatge a la tradició, perfectes per gaudir i compartir en família durant les festes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!