Maria Nicolau és una reconeguda xef catalana que s'ha convertit en una apassionada defensora de la cuina tradicional catalana i del valor cultural que aquesta representa. Originària de la Garriga, ha dedicat la seva carrera a preservar i transmetre les arrels culinàries de la seva terra, combinant tècniques ancestrals amb una visió contemporània. A través del seu enfocament honest i proper, Nicolau busca no només rescatar receptes clàssiques, sinó també educar sobre la importància de la sostenibilitat, el producte de proximitat i el respecte pels cicles de la naturalesa a la cuina.
Recepta amb crancs del Delta de Maria Nicolau
Recentment, a Instagram ens va sorprendre amb una recepta que no hem volgut passar per alt, i és que es tracta d'un estofat de tardor amb crancs i bolets. Sona bé, veritat? Atreveix-te a preparar-lo a casa per delectar els teus comensals.
Ingredients
- Fumet de crancs: un bon grapat de crancs daurats en el fons d'una olla, coberts amb aigua, bullits al voltant de 20 minuts i colats.
- Patates
- Sofregit: pots fer-lo una mica al teu gust amb ingredients típics com la ceba, porro, tomàquet ratllat, all i vi ranci.
- Picada: amb ametlles, avellanes, all fregit, julivert i fins i tot fetges de peix fregits.
- Bolets saltats: els que et vingui més de gust trobar-te al plat.
Preparació
El fumet necessita poc més de 15 o 20 minuts de cocció perquè agafi tot el sabor dels crancs. Una vegada el tinguis fet, l'hauràs de colar acuradament perquè quedi amb la millor textura possible i tot el sabor.
Una recepta simple, però plena de sabor, ideal per a aquesta tardor i per gaudir de tot el sabor dels crancs del Delta
Una vegada tinguis el fumet de peix fet, pots començar amb el sofregit de ceba, all, porro, tomàquet ratllat, fins i tot pebrot... Pots fer combinacions com et vinguin més de gust, però no t'oblidis d'afegir un raig de vi ranci, això li donarà un toc especial.
Una vegada ho tinguem fet, afegim el fumet de peix al sofregit, la qual cosa ens donarà un sabor concentrat i intens que és el que busquem. A aquesta olla afegirem les patates tallades a trossos no molt grans, perquè la cocció no sigui gaire llarga. Quan ho tinguis, pots anar rentant els teus bolets acuradament sense afegir-los molta aigua. És millor sempre fer-ho amb un drap humit. Quan els tinguis nets i tallats, els poses en una paella perquè deixin anar tota l'aigua, i posteriorment, ja estan a punt per ser afegits a l'olla principal. Deixes que es cuini tot junt mentre vas preparant la picada amb els ingredients que tens més amunt. Una vegada els ingredients estiguin ben picats, s'afegeix la picada a l'olla per tenir-ho els últims cinc minuts tot junt. Una vegada hagi passat aquest curt temps, el plat ja està a punt.