Molts cops ens preguntem la intencionalitat amb què es fixen les dates per celebrar el dia mundial d'alguna cosa. En aquest cas, però, hi ha una raó al darrere sobre per què el 20 de setembre és el Dia Mundial de la Paella. S'ha escollit aquesta jornada marcada per commemorar la paellacoincidint amb la sega de l'ingredient principal amb què s'elabora: l'arròs. La iniciativa parteix de l'Ajuntament de València i altres entitats locals valencianes. En un dia tan especial com avui que commemora un dels plats icònics de la gastronomia espanyola, recordem com és la recepta per l'autèntica i original paella.

La recepta de la paella original

La recepta de paella valenciana tradicional té uns ingredients molt concrets i només admet petites variacions en funció de la temporada. Fins i tot està estipulat el tipus de llenya que cal utilitzar per al foc, la del taronger. I sens dubte no és una paella mixta, encara que hi ha altres arrossos que ens agraden molt, com l'alacantí arròs amb crosta. Si som estrictes, la paella valenciana només ha de tenir arròs, un pessic de pebre vermell, safrà, conill, pollastre i, a la part verda, baixeta —una mongeta verda plana—, tomàquet i garrofó. A més de sal i una mica d'oli, és clar. L'ús del romaní i del caragol va en gustos, encara que sempre queda força bé. I si t'animes, prova d'afegir-hi salmorreta.

Les quantitats per a 6 persones serien: arròs bomba 750 g, mig pollastre de corral, un quart de conill, 250 g de mongeta tendra plana, garrofó també 250 g, l'opcionalitat de la carxofa, 250 g de caragols, oli d'oliva verge extra, pebre vermell dolç, tomàquet triturat, safrà, romaní fresc i sal. Tot plegat, 90 minuts, una hora i mitja de cocció i elaboració, per aconseguir una paella de cap a peus.

Les paelles s'han d'iniciar amb un bon sofregit. Se sofregeix, en abundant oli, el pollastre, el conill, les mongetes, les carxofes i els caragols, amb un toc de sal i pebre vermell cap al final. Quan estigui ben daurat s'hi afegeix el tomàquet triturat i s'ofega. Un cop fet, cal afegir l'aigua. Les proporcions depenen molt del foc, de la calor que faci, del grau d'humitat i de com sigui de gran la paella, però per començar, una bona proporció és afegir tres vegades el volum d'aigua que d'arròs. Fem ara alguns troncs més al foc perquè pugi de potència i es faci bé el brou durant 25 o 30 minuts. És un bon moment de tirar el safrà o, si no, el condiment de paella, que porta sal, all, colorant i una mica de safrà.

Després afegim l'arròs i el distribuïm per la paella. Coem entre 15 i 20 minuts, encara que aquí el temps el torna a marcar el gra d'arròs i la potència del foc, que hem d'anar deixant consumir-se. Ha de quedar completament sec. A mitja cocció també hi podem posar unes branquetes de romaní, que retirarem abans de servir. Finalment, convé deixar la paella reposar uns minuts tapada amb un gran drap o paper de diari. Bon profit!

Un èxit a les taules i a internet

Original Paella duu a terme des del 2014 un estudi basat en la recollida de dades sobre el posicionament i la recerca dels plats i receptes més buscats a internet. Expliquen que el volum de cerques del 2022 supera els 18,5 milions a tot el món, cosa que indica que des del 2014, la cerca per la paraula 'paella' ha augmentat un 276% el seu volum de cerques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!