Si hi ha una recepta de pasta casolana fàcil i deliciosa que pots fer una vegada i una altra sense cansar-te, aquesta és la dels nyoquis de patata a la sal amb pesto desgreixat d'emmental. Aquesta versió és una mica diferent, i reinventa un clàssic italià amb una tècnica senzilla, que dona com a resultat uns nyoquis esponjosos i plens de sabor.
La recepta fàcil de pasta de Jordi Cruz
El secret d'aquests nyoquis està en la cocció de la patata a la sal, que intensifica el seu sabor i permet que la massa tingui la textura perfecta. Per preparar-los, es necessiten 600 grams de carn de patata cuita d'aquesta manera. Una vegada llesta, es barreja amb 200 grams de farina comuna, 2 rovells d'ou, 12 grams de sal i una mica de pebre negre per realçar el sabor.
La clau perquè els nyoquis quedin suaus i lleugers és no pastar massa la mescla. Es tracta d'integrar els ingredients fins a obtenir una massa homogènia i manejable. Després, es formen cilindres del gruix d'un dit, que es tallen en petites porcions i es poden marcar amb una forquilla per donar-los la clàssica forma ratllada, que ajuda que absorbeixin millor la salsa. Una vegada formats, els nyoquis es cuinen en abundant aigua amb sal. El truc per saber quan estan a punt és simple: floten a la superfície en tot just un parell de minuts. Es treuen amb una escumadora i es reserven mentre es prepara el pesto desgreixat d'emmental, que és el que li fa un gir especial a aquesta recepta.
El pesto tradicional sol portar alfàbrega, all, pinyons, formatge i oli d'oliva
El pesto tradicional sol portar alfàbrega, all, pinyons, formatge i oli d'oliva, però en aquesta versió el protagonista és l'emmental, un formatge amb un sabor suau i lleugerament dolç. En ser desgreixat, aporta cremositat sense fer que el plat resulti pesat. Aquesta salsa s'elabora batent el formatge juntament amb una mica d'aigua de cocció dels nyoquis, el que ajuda a obtenir una textura sedosa sense necessitat d'afegir nada o mantega.
Per servir, es barregen els nyoquis amb el pesto i es remouen suaument perquè s'impregnin bé. Com a toc final, es pot afegir una mica més de formatge ratllat, unes fulles d'alfàbrega fresca i un rajolí d'oli d'oliva verge extra. Aquest plat és una combinació perfecta de senzillesa i sofisticació, ideal tant per a un menjar ràpid com per sorprendre convidats. La seva textura suau i el seu intens gust de patata i formatge fan que sigui una recepta impossible d'oblidar fins i tot per a aquells paladars més exigents.