L'escriptor i periodista Ernest Hemingway no només és recordat pel seu estil literari únic i les seves històries apassionants, sinó també pel seu amor per la Península la seva cultura. L'escriptor nord-americà va trobar al nostre país una font inesgotable d'inspiració, i la seva fascinació pels Santfermins, que va immortalitzar a la seva novel·la The Sun Also Rises, va contribuir que aquesta celebració es fes mundialment famosa i ho continuï sent. Però no tot és sarau en aquesta novel·la. Els personatges també tenen temps de pujar a les muntanyes i pescar al riu Irati, una de les grans passions del mateix Hemingway.
La recepta de truita fregida d'Ernest Hemingway
A prop de la frontera amb França, l'autor no només parla meravellat dels paisatges, també dels rius plens de truites. Entre les pàgines es detallen moltes tradicions, algunes d'elles molt relacionades amb la gastronomia i els seus plats més clàssics. La truita fregida amb pernil, un dels plats típics de la zona, representa a la perfecció aquesta unió entre tradició, sabor i naturalesa, un element del qual Hemingway probablement hauria gaudit després d'una jornada de pesca als rius del nord d'Espanya i del fet que els seus personatges sí que van gaudir. Aquí va la recepta que segur que va degustar l'autor en més d'una ocasió durant la seva estada a Navarra i que és tan fàcil com saborosa. Aquests són els ingredients:
- 4 truites
- 4 talls de pernil salat
- 100 grams de farina
- Oli d'oliva
- Sal al gust
Si has pescat les truites o no te les han netejat a la peixateria, comença per netejar-les bé i asseca-les amb una mica de paper de cuina absorbent. Sala cada peça i després cobreix en farina. Sacseja perquè la cobertura sigui molt lleugera. Col·loca un tall de pernil entre els lloms del peix i repeteix amb cada truita. Fregeix en oli ben calent. Amb uns cinc o set minuts per cada costat serà més que suficient. Deixa reposar un minut en paper absorbent abans de servir. Per a un extra de sabor es poden sofregir uns alls sencers en oli calent i, després d'uns minuts, ruixar el resultat sobre les truites i la guarnició.
Guarnició de la terra
Les truites a la navarresa són un plat ple de tradició i sabor, per la qual cosa res millor que acompanyar aquesta menja amb altres ingredients de la terra. A la novel·la se n'anomenen dos d'imprescindibles: uns espàrrecs blancs i uns pebrots de piquillo. Rostits amb una mica d'all picat i un bon raig d'oli de qualitat són una meravella. Això sí que és gaudir de la vida i la gastronomia tal com li agradava al gran literat.
La truita fregida és una de les receptes més esteses a Navarra, encara que, en aquesta època de dietes i bons propòsits, l'ideal seria reduir calories. En aquest cas és senzill, ja que la truita amb pernil és igual de rica si es cuina al forn. Tan sols cal omplir el peix net amb un bon tall de pernil i enfornar 180 °C uns 15 minuts (depenent del gruix).