Per a la majoria de nosaltres, la varietat és l'espècia de la vida, sobretot pel que fa al que mengem cada dia. Ens agrada provar nous restaurants i receptes, a la recerca d'un nou sabor que realment ens sorprengui. Tenint això en compte, la idea de menjar el mateix cada dia pot no semblar tan atractiva, però algunes persones ho juren. De fet, Emma Morano, que una vegada va tenir el rècord de ser la persona més gran del món, va dir que havia mantingut la mateixa dieta des de la Primera Guerra Mundial i, sens dubte, creia que funcionava a favor seu.
La recepta per viure més de 100 anys
La catalana Maria Branyas és la persona més longeva del món actualment. Però fa no gaires anys, ostentava aquest títol la italiana Emma Morano que, amb 117 anys d'edat, era la més vella de la Terra. Morano, que va néixer el 29 de novembre de 1899 a Civiasco, Itàlia, va morir als 117 anys l'abril de 2017, va informar la BBC abans de morir sobre la seva dieta de longevitat. El resultat, potser, sorprèn a més d'una persona. Cada dia durant 90 anys, Morano va dir que menjava tres ous, dos dels quals eren crus. Ho havia estat fent des que li van diagnosticar anèmia just després de la Primera Guerra Mundial, segons la BBC.
"La característica principal és que sempre menjava les mateixes coses cada dia, cada setmana, cada mes de cada any", va dir el seu metge, Carlo Bava, a 5 News el 2016. I va afegir que sempre havia menjat molt poques fruites i verdures. En declaracions amb l'agència de notícies AFP, va especificar que Morano menjava els dos ous crus al matí, una truita al migdia i pollastre per sopar, va informar la BBC. Morano també va dir a l'agència de notícies AFP que en els seus últims anys va introduir galetes a la seva dieta, fins que va perdre les dents i, lògicament, ja no podia ingerir res sòlid.
La genètica, molt a dir
Si bé els estudis han arribat a conclusions diferents sobre l'efecte dels ous sobre la longevitat, amb alguns que redueixen la mortalitat i d'altres argumenten que augmenta la mortalitat, els investigadors tenen una comprensió més clara de l'associació entre genètica i vides més llargues. Amb la història familiar de Morano, la genètica va ser clarament un factor: un dels seus set germans va morir just abans d'arribar als 100, mentre que un altre va viure fins als 102, va dir a The New York Times el 2015. "Sabem que la capacitat d'arribar al 110 és heretable, de manera que tens un gran augment de possibilitats si tens diverses persones a la teva família per viure fins a una edat tardana", va dir Valter Longo, director de Longevity Institute de la Universitat del Sud de Califòrnia, va explicar sobre Morano. A més de la seva dieta de longevitat, la longeva italiana creia que el seu estat de supercentenària era el resultat de les seves opcions de vida.