El bacallà és l'ingredient per excel·lència de la Setmana Santa. Un peix molt arrelat a la cuina catalana tradicional que es preparar durant tot l'any, però que aquests dies pren un protagonisme especial. A més de ser deliciós, el bacallà és un peix versàtil. Es pot preparar amb diferents tècniques i acompanyat de diferents guarnicions i salses. Hi ha un plat per a cada persona, i avui et portem 5 receptes amb bacallà perquè escullis la que més t'agradi.
5 receptes amb bacallà per triomfar aquesta Setmana Santa 2025
Aquest peix s'ha convertit en tot un símbol d'aquest temps. Fins i tot apareix a la representació gràfica de la Quaresma: una dona amb set peus i amb un bacallà a la mà. A més, la preparació d'aquest aliment s'ha anat innovant amb els anys i apareix en plats per a tots els gustos. És per aquest motiu que et portem 5 receptes amb bacallà perquè puguis cuinar de diferents maneres i amb ingredients molt variats aquest producte estrella de Setmana Santa.
1. Bacallà al forn
Aquesta recepta és una de les més clàssiques. No obstant això, no significa que no sigui un plat espectacular. Com sempre passa amb tots els plats cuinats amb bacallà dessalat, hauràs de dessalar-lo prèviament. I és que el bacallà dessalat, el facis com el facis, sempre està bo. És d'aquells productes, una mica cars avui en dia, tot s'ha de dir, però que sempre triomfen.
🍴 Recepta de bacallà al forn
2. Pintxo de bacallà confitat amb all i bitxo
Amb poc menys de mitja hora i 1 llom de bacallà dessalat de 300 grams, 4 alls tallats en làmines fines, mig bitxo, oli per fregir, 1 fulla de llorer, orenga i oli d'oliva, pots elaborar aquest pintxo de bacallà confitat amb all i bitxo. És un excel·lent plat i molt senzill de preparar. Així, podràs gaudir d'un sabor especial i descobriràs les immenses possibilitats que té el bacallà.
🍴 Recepta de pintxo de bacallà confitat amb all i bitxo
3. Cocotxes de bacallà a l'allet
Si t'agrada el peix, poques coses hi ha més exquisides que aquesta recepta. Aquesta és la part inferior de la barbeta del bacallà o del lluç i és excel·lent de gust i textura. És un plat per cuinar en ocasions especials, ja que és força car. Al País Basc, d'on és típic, el cuinen de diferents maneres, i també s'aprofita la textura gelatinosa que tenen per lligar les salses.
🍴 Recepta de cocotxes de bacallà a l'allet
4. Llom de bacallà al forn sobre salsa de ceps amb cloïsses i trompetes de la mort
Aquesta recepta és la unió de les delícies del bacallà dessalat amb els bolets secs deshidratats. Aquest és un plat que es pot cuinar tot l'any, ja que no és excessivament car i tampoc gaire elaborat. A més, podràs descobrir com preparar la salsa de ceps i algunes variants
🍴 Recepta de llom de bacallà al forn sobre salsa de ceps amb cloïsses i trompetes de la mort
5. Brandada de bacallà
De totes les receptes, aquesta és la més feixuga i laboriosa de preparar. Són 90 minuts, però molt ben invertits per tastar aquesta meravella de plat. La brandada es fa amb bacallà només lleugerament bullit, escorregut i emulsionat amb oli d'oliva, de vegades amb una mica de l'aigua de cocció (a la qual s'hi poden afegir cebes), i pot ser condimentat amb all i julivert. Es pot acompanyar de patates bullides a la mateixa aigua que el bacallà. En el següent enllaç trobaràs tota la informació necessària, amb tots els ingredients i el pas a pas, per elaborar una gran brandada de bacallà de qualitat.