Les dècades passen, i amb elles les modes culinàries van i venen. Els anys 80 van ser una època d'innovació a la cuina, marcada per la influència de la cultura pop, l'experimentació i una inclinació envers els plats exòtics. Tanmateix, moltes d'aquestes receptes que en el seu moment van ser protagonistes, avui s'han esvaït dels menús. Aquí repassem algunes d'aquestes receptes emblemàtiques dels vuitanta que han quedat relegades al record.
Les receptes dels 80 que han desaparegut dels menús
Els 80 es van caracteritzar per l'experimentació i una inclinació envers els plats exòtics.
Amanida de gelatina
Les amanides de gelatina van ser un fenomen en els vuitanta. Aquestes amanides, generalment fetes amb gelatina de sabors i plenes de fruites, verdures i fins i tot carns, eren un clàssic a les festes i reunions. Es presentaven en motlles elaborats i amb colors intensos, però la seva popularitat va anar disminuint amb els anys a causa de la preferència per opcions més naturals i fresques. Avui dia, és estrany veure una amanida de gelatina en un menú, encara que ocasionalment apareixen com a plats nostàlgics en reunions familiars.
Còctel de gambes
El còctel de gambes va ser sens dubte un dels entrants més populars de l'època. Amb gambes servits en una copa de còctel sobre un llit d'enciam i banyats en una salsa rosada a base de maionesa i quètxup, aquest plat es considerava un luxe. Encara que les gambes continuen sent populars, el còctel en la seva versió dels vuitanta ha estat reemplaçat per preparacions més sofisticades, com cebiches i tàrtars de mariscos.
Vedella Strogonoff
La vedella Strogonoff, un plat d'origen rus que es va popularitzar a tot el món, va ser un clàssic als menús dels vuitanta. Aquesta recepta, que barreja tires de vedella amb una salsa de crema agra, xampinyons i mostassa, era comunament servida sobre arròs o pasta. Encara que és un plat saborós i reconfortant, amb el temps ha estat desplaçat per opcions més lleugeres i saludables. Actualment, és més probable trobar versions vegetarianes o reinterpretacions del Strogonoff, però la recepta original ha perdut protagonisme.
Quiche Lorraine
Encara que el quiche Lorraine té arrels franceses, en els vuitanta es va tornar increïblement popular a diversos països, en especial per al brunch o com a plat principal en esdeveniments socials. Amb una base de massa trencada i un farcit cremós d'ous, crema i cansalada, aquest pastís salat va ser molt apreciat per la seva versatilitat. Avui, la tendència cap a una alimentació més lleugera ha deixat de banda aquesta recepta tan rica en greixos, i s'han popularitzat versions més saludables o alternatives veganes.
Vol-au-vent farcit
Els vol-au-vents, o vol-au-vent, són cassoletes de pasta de full farcides d'una varietat d'ingredients com a pollastre, mariscos o bolets en salsa beixamel. Aquest delicat mos era considerat un luxe en sopars formals i esdeveniments especials. Amb el pas del temps, el gust per plats més minimalistes i de fusió ha deixat de banda als vol-au-vents. Avui, els trobem ocasionalment en esdeveniments de càtering, però rares vegades en restaurants.
Per què van desaparèixer?
Aquestes receptes van desaparèixer en part a causa dels canvis en els gustos i les tendències alimentàries. La preferència per plats més lleugers, frescos i saludables ha desviat l'atenció de receptes carregades de greixos i salses pesades. A més, la cuina moderna s'inclina cap a preparacions més simples i naturals, deixant enrere la sofisticació exagerada que va caracteritzar a la dècada dels vuitanta.
La preferència per plats més lleugers, frescos i saludables ha desviat l'atenció de receptes carregades de greixos i salses pesades
Tanmateix, aquestes receptes representen un període de la història culinària ple de creativitat i experimentació. Encara que ja no són comuns als menús d'avui, encara tenen un lloc especial en la memòria d'aquells que van viure aquella dècada. Potser és hora de rescatar alguna d'aquestes receptes i donar-li un toc modern per reviure aquests sabors d'antany!