El pa és un aliment bàsic en moltes cultures i pot formar part d'una dieta equilibrada si es consumeix amb moderació i es trien opcions més saludables. Aquí teniu algunes recomanacions sobre el consum de pa en una dieta equilibrada que és important tenir en compte a l'hora de seguir un d'aquests mètodes per regular el pes corporal o altres raons. 

El consum del pa en una dieta equilibrada

Optar per pans integrals

Els pans integrals són rics en fibra, vitamines i minerals. La fibra ajuda a la digestió i a mantenir la sensació de sacietat. Els tipus ideal són el pa de blat integral, pa de sègol, pa de civada, pa d'espelta.

Controlar les porcions

En primer lloc, la moderació. Tot i que el pa pot ser part d'una dieta saludable, és important no excedir-se. Una porció típica pot ser una llesca de pa. També s'ha de tenir en compte el balanç. Cal considerar el consum de pa dins del context de la ingesta total de carbohidrats diaris.

Llegir les etiquetes

És a dir, llegir els ingredients. Optar per pans que tinguin pocs ingredients i evitar aquells amb sucres afegits, olis hidrogenats i additius. Com a conseqüència, és fonamental la fibra. Buscar pans amb almenys 3 grams de fibra per porció.

Evitar els pans refinats

Els pans fets amb farina blanca refinada tenen menys nutrients i fibra que els pans integrals. Davant de problemes, arriben les solucions. Les alternatives són el fet de passar a pans integrals o de grans sencers.

Combinar amb altres aliments saludables

Proteïnes i greixos saludables. Combinar el pa amb proteïnes, com per exemple, els ous, gall dindi, pollastre, i greixos saludables com l'alvocat o l'hummus per a un menjar més equilibrat. Vegetals. Afegir vegetals al sandvitx o acompanyar el pa amb amanides.

Considerar alternatives al pa tradicional

Altres opcions són les truites de blat de moro integral, pans sense gluten per als que tinguin intolerància, pans de llegums. Varietat. Experimentar amb diferents tipus de pans i bases per a sandvitxos.

Moderació en el consum de pa en dietes baixes en carbohidrats

Si segueixes una dieta baixa en carbohidrats, considera reduir el consum de pa i optar per alternatives baixes en carbohidrats.

Cura amb els toppings i acompanyaments

Escollir amb saviesa significa evitar untar el pa amb mantegues, margarines o melmelades ensucrades en excés. Opteu per alvocat, hummus o una mica d'oli d'oliva.

Personalitzar segons necessitats individuals

Requisits personals, és a dir, ajustar el consum de pa segons les necessitats energètiques, el nivell d'activitat física i els objectius de salut personals.

Assegurar-se que el pa sigui fresc i de bona qualitat

I, per últim, la qualitat. Triar pans frescos, preferiblement de fleques locals on els ingredients i processos siguin més naturals i menys processats.

Incorporar pa a una dieta equilibrada és possible i pot ser beneficiós si se segueixen aquestes recomanacions i es fa de manera conscient i moderada. S'ha acabat allò típic de tenir un cistell amb rodanxes de pa ple a vessar i anar picant sense parar si el que vols és seguir una dieta equilibrada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!