A Catalunya tenim dotze Denominacions d'Origen (DO) de vi. Una DO és el reconeixement que rep un producte (vi, oli, embotit, formatge...) i que en certifica tant l'origen com la qualitat. En el cas dels vins, les DO serveixen per emmarcar els que es produeixen dins un mateix límit geogràfic i agrupar-los sota un mateix segell. Així doncs, un vi fet al Bages no podrà mai ser de la DO Empordà, igual que un cava fet al Penedès no podrà entrar a la DO Montsant. Però a Catalunya tenim una Denominació d'Origen molt particular, amb set subzones, que permet incloure sota la mateixa marca vins fets al Pallars, a les Garrigues o al Segrià, entre d'altres.

Què és la DO Costers del Segre

La Denominació d'Origen Costers del Segre, com el seu nom indica, és una DO en la qual es produeixen vins fets a partir de raïm conreat a les comarques properes al riu Segre. Des del Pallars fins a les Garrigues, la DO compta amb set subzones de producció vitivinícola. És a dir, set espais geogràfics independents en els quals es produeix vi sota la mateixa DO.

El més habitual és que els límits geogràfics siguin compactes, amb un únic territori

Es tracta, per tant, de la DO catalana amb més diversitat territorial. El més habitual és que els límits geogràfics siguin compactes, amb un únic territori (DO Conca de Barberà, DO Penedès) o dos (DO Empordà). Però tenir set divisions, agrupades en quatre zones no limítrofes, és una característica única de la DO Costers del Segre. Les set subzones són:

  1. El Segrià
  2. Raimat
  3. Les Garrigues
  4. Valls del Riu Corb
  5. L'Urgell
  6. Artesa de Segre
  7. Pallars
Mapa zones DO Costers del Segre / Foto: Tecnovino
Mapa zones DO Costers del Segre / Foto: Tecnovino

Des de Sort (Pallars Sobirà) fins a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues), i des de Raimat (Segrià) fins a Cervera (Segarra), la DO Costers del Segre és un mosaic de vinyes poc conegut a casa nostra però amb un potencial i una varietat de vins immensa.

Més de mil metres d'altitud

Si hi ha un tret diferencial únic de la DO Costers del Segre són els vins d'alçada. Es tracta de vins elaborats als Pirineus, a altituds de més de mil metres, que doten el vi d'una personalitat i uns matisos especials. Conreats i produïts al Pallars, els vins d'alçada són, juntament amb els de l'Alt Empordà, els que s'elaboren més al nord de Catalunya. L'alçada de les vinyes a Catalunya pot variar entre els 300 i els 600 metres, aproximadament. Les vinyes més altes del país, però, s'ubiquen a la zona de Sort i poden arribar fins als 1.000 o 1.200 metres d'altitud.

Per gaudir d'un vi no cal ser un entès, només cal saber on, quan i amb qui fer-ho

Podríem entrar a detallar els sabors en boca i els tocs aromàtics dels vins elaborats en aquestes regions, però les notes de tast les deixarem per als enòlegs i els sommeliers. Per gaudir d'un vi no cal ser un entès, només cal saber on, quan i amb qui fer-ho.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!