Els cigrons en conserva són una opció convenient i saludable per als qui desitgen incorporar llegums a la seva dieta sense haver de passar pel llarg procés de remull i cocció. Tanmateix, una pregunta freqüent és: s'han de rentar els cigrons de pot abans de consumir-los? La resposta és sí, i a continuació t'expliquem per què, basant-nos en les recomanacions d'experts en nutrició i seguretat alimentària.

Rentar els cigrons de pot

Una de les raons principals per esbandir els cigrons de pot és reduir el seu contingut de sodi. Molts productes en conserva, inclosos els cigrons, s'envasen en una solució salina que actua com a conservant i millora el seu sabor. Segons els experts, en rentar els cigrons sota l'aixeta durant uns segons, pots eliminar fins i tot un 40% del sodi present. Això és especialment rellevant per a persones que necessiten controlar la seva ingesta de sal, com aquells amb hipertensió o problemes renals.

mustafa akin SAOO2A95Vpc unsplash
Cigrons naturals / Foto: Unsplash

El líquid en el qual es conserven els cigrons, conegut com a aquafaba, conté midons, sucres i certs compostos que poden causar molèsties digestives en algunes persones. Encara que l'aquafaba és un ingredient valuós a la cuina vegana, on s'utilitza com a substitut de l'ou, per als qui no desitgen aprofitar-la és recomanable esbandir els cigrons per eliminar aquests components. Aquest simple pas pot ajudar a evitar problemes com a inflor, gasos o malestar estomacal.

Una de les raons principals per esbandir els cigrons de pot és reduir el seu contingut de sodi

Esbandir els cigrons també millora la seva textura i sabor. El líquid de conserva pot ser viscós i tenir un sabor lleugerament metàl·lic o salat que, si bé no és nociu, pot interferir amb el sabor final dels plats. Rentant els cigrons sota aigua corrent, s'elimina aquesta capa i s'obtenen cigrons més ferms i amb un sabor més neutre, llestos per ser utilitzats en amanides, guisats, hummus o altres preparacions.

deryn macey h83Rm3njjcg unsplash
Cigrons bullits / Foto: Unsplash

Encara que els cigrons en conserva són segurs per al consum, de vegades el procés d'envasament pot deixar residus no desitjats, com a restes de conservants o petites partícules del material de l'envàs. Esbandir els cigrons ajuda a eliminar qualsevol contaminant superficial, garantint un producte més net i segur. Per rentar els cigrons, col·loca'ls en un colador i esbandeix-los sota aigua freda durant uns 30 segons, removent-los suaument amb les mans per assegurar que es netegin bé. Després, deixa'ls escórrer abans d'utilitzar-los a la teva recepta. Si prefereixes mantenir el líquid de conserva per a altres preparacions, com fer maionesa vegana o merengues, simplement reserva l'aquafaba i continua utilitzant els cigrons com de costum.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!