El cèlebre restaurant Ambassade de Llívia ha anunciat per sorpresa al seu compte de Facebook la seva reobertura durant el mes d’agost: “A partir de demà, 8 d’agost, reobrim les portes! Seguint les vostres peticions, que ens van arribar al cor, ens complau anunciar-vos que l’Ambassade de Llívia torna per a trobar-vos, durant aquest mes d'agost, en format pop-up.  A partir de demà, estarem preparats per oferir-vos un remember d’alguns plats que van estar a la carta com ara el Pâté en Croûte finalista del Campionat del Món de 2018. No us perdeu l'oportunitat de gaudir dels plats en un entorn fresc a la terrassa o a l’interior. Us hi esperem amb moltes ganes!”.

IMG 6852
Albert Boronat i Mélina Allair / Foto: Víctor Antich

El restaurant del xef Albert Bornat i la cap de sala Mélina Allair restava tancat des del passat mes d’octubre. En aquella ocasió, el xef també ho va comunicar al seu compte de Twitter: “Després de deu anys de l’Ambassade de Llívia, anunciem un nou capítol professional. Al llarg de deu anys, heu seguit fidelment l'evolució del Pâté en Croûte fins a l’èxit nacional, ara distribuït en les millors botigues gourmets”. El fil continuava: “Avui, amb emoció i gratitud, anunciem el tancament del nostre restaurant”. Així doncs, és una bona notícia la seva reobertura, encara que breu (en principi), per retrobar-se amb la fabulosa cuina de l’Albert i potser gaudir d’uns volailles en vessie o una llebre a la royale estil perigourdine.

IMG 6841
Tallant 'volailles en vessie' a l'Ambassade de Llívia / Foto: Víctor Antich

La reobertura del local servirà com a preàmbul del seu nou projecte que està a punt d’obrir portes. Un nou local al centre històric de Llívia amb cuina pròpia en què ens oferiran les seves millors receptes, com ara el pâté en croûte o la guatlla Bocuse d’Or, això sí, seran delicatessen per emportar i poder-les gaudir tranquil·lament a casa.

La història del xef

L’Albert és tarragoní i va estudiar a l’Escola d’Hostaleria de Cambrils. Després d’uns anys a Mònaco, París i Suïssa, alguns dels quals treballant frec a frec amb l’Alain Ducasse, va decidir tornar a casa amb la seva parella, la Mélina, nascuda a la Bretanya, per instal·lar-se a Llívia.

El xef fa cuina d’avui, però mirant al passat, de temporada i proximitat. A ell li agrada dir que fa cuina transfronterera perquè fa servir un producte francès amb una tècnica catalana, o bé un producte català amb una tècnica francesa. És considerat un dels ambaixadors de la cuina francesa al nostre país, i entre altres guardons, ha guanyat el Bocuse d’Or 2019, el Championnat du Monde du Lièvre à la Royale 2019 i el Championnat du Monde de Pâté en Croûte 2018.