Tal dia com avui fa vint anys que l’admirat cuiner Romain Fornell obria el restaurant Caelis a la ciutat de Barcelona. Així, aquest dilluns hem celebrat el 20è aniversari entre companys de professió i amics, com no pot ser d’una altra manera, tastant la seva cuina, en concret, aquells plats més emblemàtics de la seva carrera.

La llista de convidats no era petita, ajuntant-se per a l’ocasió el bo i millor de la cuina a casa nostra, com ara el Carles Gaig, Rafa Peña, Oriol Ivern, Nandu Jubany, Joan Roca, Albert Adrià, Javier Torres, Xavier Pellicer, Paolo Casagrande, Hideki Matsuhisa, Fran López, Víctor Torres, David Andrés i Óscar Manresa.

portada 2
Convidats del 20è aniversari del restaurant Caelis / Foto cedida

El restaurant Caelis de Romain Fornell va obrir portes el 2004 a l’Hotel Ritz de Barcelona (actualment Hotel Palace) amb una proposta molt personal i innovadora de tradició francesa i catalana, que passa per la reinterpretació de tradició i avantguarda en creacions pròpies.

El xef, nascut a Tolosa, va arribar a Barcelona ara fa quasi trenta anys, va obtenir la seva primera estrella Michelin a França al seu restaurant Chaldette amb 24 anys, sent el cuiner més jove en aconseguir-la. Romain, de tarannà visionari, va ser dels primers a demostrar que la bona cuina la pots trobar en un restaurant d’hotel obtenint el 2005 una estrella Michelin pel seu restaurant Caelis, que ha sabut mantenir fins ara, cosa que el converteix en l'únic cuiner francès a aconseguir una estrella a França i una a Catalunya. L’any 2017, el Caelis es va traslladar a l’Hotel Ohla Barcelona i va obtenir, uns anys més tard, el premi al Millor xef de restaurant concedit pels premis European Hotel Awards. La seva trajectòria professional l’ha dut a assessorar i col·laborar en innumerables restaurants, treballs entre els quals destaca la direcció gastronòmica de tots els espais de restauració de l’Hostal de la Gavina de S’Agaró.

romain
Romain Fornell al seu restaurant Caelis / Foto cedida

La celebració ha tingut lloc al restaurant Caelis, ubicat actualment a l’hotel Ohla de Via Laietana de Barcelona. El xef ha donat la benvinguda als convidats i els ha dirigit unes paraules on explicava: “Avui és un dia especial. Quan vam iniciar aquesta aventura, poc podríem preveure que aquest projecte gastronòmic arribaria tan lluny. Pensàvem en el següent servei, plat a plat, dia a dia, avui complim dues dècades d’una història apassionant”, tot agraint el suport incondicional dels companys de gremi durant tots aquests anys.

cuina equip caelis
Equip restaurant Caelis / Foto cedida 

Després de la benvinguda del xef i de la directora de l’hotel, l’Anna Albuixech, ens hem entaulat per gaudir de la seva cuina. Abans, però, el Romain ha repartit unes jaquetes de cuiner personalitzades a tots els companys de professió presents a l’acte.

El dinar ha transcorregut en un ambient festiu i relaxat entre amics i cuiners que durant aquests anys han compartit amb el Romain experiències i fogons. Hem tastat la merenga de remolatxa amb crème fraîche i anxova; la cassoleta de rovell curat i caviar; el pa soufflé de calamar i miso, i un deliciós pâté en croûte, tot regat amb un Dom Pérignon Vintage 2013.

vichisoise
Vichyssoise gelada amb caviar. Caelis / Foto: Víctor Antich

Els primers plats, una vichyssoise gelada amb caviar servida dintre d’un glaçó, un dels seus clàssics, i el macarró farcit de carxofa, llamàntol i foie gras, acompanyats d’un Château Minuty Rosé or 2023, certifiquen que les arrels de la cuina francesa les trobarem a cada mossegada i cada glop de la celebració.

murgues
Múrgoles i pedrers de vedella al vi de Jerez. Caelis / Foto: Víctor Antich

Continuem amb les múrgoles i pedrers de vedella al vi de Jerez, un altre clàssic que no per això ens deixa de sorprendre, maridat amb un borgonya de les bodegues Verget,  el Pouilly-Fuissé 1er Cru Sur la Roche 2022.

gambes
Gambes vermelles amb 'beurre blanc'. Caelis / Foto: Víctor Antich

Les gambes vermelles amb beurre blanc, maridades amb un blanc de les bodegues Château de Fargues, el Sauternes 1996, i el bou de Galícia amb crosta de sarment de vinyes del Priorat, amb un Numanthia 2018, han sigut el colofó final d’un àpat memorable juntament amb un magnífic soufflé gelat al Grand Marnier.

La jornada s’ha allargat al rooftop d’Ohla Barcelona, on els convidats hem fet el cafè entre riures i selfies tot gaudint d’unes extraordinàries panoràmiques de la ciutat abans d’acomiadar-nos i felicitar el Romain Fornell per aquests 20 anys de trajectòria del restaurant Caelis i, per què no, pels que vindran.