Quan anem al supermercat o a la peixateria i comprem “anelles de calamar”, és molt probable que en realitat no estiguem portant calamar a casa. Així ho explica un científic marí en el compte de Facebook de @gastro.bio, on adverteix que la major part de les vegades el que es ven sota aquest nom és, en realitat, pota. Encara que ambdós mol·luscos poden semblar similars a simple vista, hi ha diferències clares que ens poden ajudar a distingir-los si posem atenció. Conèixer aquests detalls no només ens permet saber què estem menjant realment, sinó també si el preu que paguem és just. La raó és que la pota, encara que també comestible i útil a la cuina, és més barata i menys valorada des del punt de vista gastronòmic. Per això, molts comerços la venen com si fos calamar, aprofitant-se que no tothom sap diferenciar-los.

Així pots saber si t'estan venent pota per calamar

Una de les principals pistes està en el color de la carn. La pota té un to més rosat, mentre que el calamar és més blanquinós, una cosa que es pot notar fins i tot en productes ja tallats a anelles. Un altre aspecte clau està en la forma de les aletes, que és on més s'aprecien les diferències morfològiques. Les de la pota tenen una forma de cor, són més curtes i amples, mentre que les del calamar són allargades i tenen una forma més romboidal, una pista clara si es ven l'animal sencer o en filets. També cal tenir en compte el preu per quilo: la pota és més barata perquè es captura en més quantitat i és menys apreciada en cuina, encara que això no vol dir que sigui un mal producte.

En el calamar les aletes tenen una forma més romboidal / Foto: Unsplash
En el calamar les aletes tenen una forma més romboidal / Foto: Unsplash

Una de les principals diferències és el color de la carn, la pota és més rosada

De fet, la pota és ideal per a certs plats. Per la seva textura més ferma, es comporta molt bé en guisats que requereixen coccions llargues, on pot absorbir els sabors del sofregit o del brou sense perdre la seva consistència. El problema sorgeix quan es ven com a calamar, i algú la utilitza per preparar plats ràpids a la planxa o en fregit, on pot quedar dura i gomosa. Per això, saber identificar-la és útil tant per no pagar de més com per triar la millor recepta.

Al final, com recorda l'expert que col·labora amb @gastro.bio, el coneixement és clau per evitar enganys. Aprendre a distingir entre pota i calamar és una manera senzilla de consumir millor, cuinar amb més encert i respectar la nostra butxaca. Només fa falta observar amb una mica més d'atenció el que comprem i fer preguntes si tenim dubtes. Així podrem gaudir de cada plat amb la certesa de saber el que realment estem menjant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!