La carabassa és un dels productes de tardor més típics, popularitzat arreu del món gràcies a l'auge de la celebració del Halloween, la carabassa és una fruita amb moltes aplicacions a la cuina, des de cremes fins a estofats. El que segurament no sabies és que la carabassa no és una verdura sinó que és una fruita. T'expliquem els motius pels quals has viscut enganyat.

🍎Sabies que la magrana no és una fruita?
 

La carabassa no és una verdura

No, la carabassa no és una verdura. Per molt que t'ho sembli i que tota la vida ho hagis sentit, la carabassa és, en realitat, una fruita. L'explicació és ben senzilla: es tracta d'un fruit amb llavors que es desenvolupa a partir d'una flor. Per tant, com que és el resultat de la pol·linització d'una planta, botànicament és una fruita. Les verdures solen ser altres parts de la planta, com les arrels, les fulles o la tija, encara que popularment es pensi que algunes fruites són verdures.

Popularment ens referim a les verdures quan parlem de productes amb sabors suaus que fem servir a la cuina salada

Altres exemples de productes que segurament creus que són verdures, però que en realitat són fruites, són: el tomàquet, els pebrots, l'albergínia, els cogombres o el carabassó. En tots els casos, els fruits deriven d'una flor i, per tant, són fruites. No obstant això, popularment ens referim a les verdures quan parlem de productes amb sabors suaus que fem servir a la cuina salada, i parlem de fruita quan es tracta de productes dolços o àcids que solem incorporar a les postres. Així doncs, malgrat que tècnicament la carabassa és una fruita, si li continues dient verdura no passarà res.

Diferents varietats de carabassa

De carabasses, com amb qualsevol altra fruita, n'hi ha de diferents varietats. De pomes, peres o préssecs en solem conèixer unes quantes, però de carabasses segurament no en saps cap nom. Aquestes són algunes de les varietats de carabassa que tenim a Catalunya, segons explica la Generalitat de Catalunya:

  • Del rabequet: Tipus de carabassa molt apreciada gastronòmicament, tant per a fer purés com altres plats més sofisticats.
  • Del ferro: Aquesta carabassa és molt apreciada a la cuina. Amb la seva carn, un cop pelada i tretes les llavors, es produeixen purés, consomés i altres plats més complexos. Les seves llavors també són comestibles.
  • D'esponja: Tipus de carabassa majoritàriament no comestible. Tradicionalment, s'ha utilitzat al medi rural per produir esponges, ja que en madurar i un cop pelats els seus fruits presenten una estructura fibrosa que té la capacitat de retenir l'aigua. Una varietat especial, sense aplicacions gastronòmiques, però igualment important.
  • Del vi: Aquesta carabassa no té propietats gastronòmiques, però s'ha utilitzat tradicionalment per a fer diversos estris com ara instruments, cantimplores, contenidors, eines, culleres, guarniments, etc.
  • De cabell d'àngel: Aquesta carabassa s'utilitza per a fer la tradicional confitura de cabell d'àngel. Amb els filaments de dins de la carabassa, després d'un procés de cocció i addició de sucre, en surt aquesta confitura tan apreciada en pastisseria.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!