Encara que les maduixes són mundialment conegudes i apreciades com a fruita, la botànica té una opinió diferent. El que la majoria de nosaltres considera una fruita pel seu sabor dolç, la seva textura sucosa i el seu atractiu color vermell, en realitat no ho és des d'un punt de vista científic. El que mengem com "fresa" no és un fruit veritable, sinó un engruiximent del receptacle floral, és a dir, una part de la tija modificada que s'ha tornat carnosa i sucosa per protegir els veritables fruits. Aquestes petites "llavors" que es veuen a la superfície de la maduixa, i que sovint passem per alt, són els autèntics fruits: es diuen aquenis, i cada un d'ells conté una llavor. Una sola maduixa pot tenir entre 150 i 200 d'aquestes diminutes estructures.

Sabies que les maduixes no són una fruita?

L'origen d'aquesta planta es troba a Europa, on la varietat silvestre creixia en regions com els Alps. Encara que va començar a conrear-se a França cap al segle XV, va ser durant la colonització d'Amèrica quan es van descobrir noves espècies, com la Fragaria chilonensis a Xile. Aquesta varietat, creuada amb l'espècie europea Fragaria vesca, va donar origen al maduixot modern: més gran, més saborós i molt més resistent al transport. Gràcies a aquestes millores, la maduixa es va expandir ràpidament per Europa, Amèrica i fins i tot certes zones d'Àsia.

Maduixes, un aliment icònic / Foto: Unsplash

Avui dia, les maduixes floreixen des de finals de l'hivern fins a l'inici de l'estiu, per la qual cosa la seva temporada de maduració inclou tota la primavera i part de l'estiu, especialment entre març i juliol. En el seu punt òptim de maduració, desprenen una aroma dolça i penetrant que les fa fàcilment reconeixibles.

L'origen d'aquesta planta es troba a Europa

Des del punt de vista nutricional, les maduixes són un aliment amb baixa aportació calòrica, ja que estan compostes majoritàriament per aigua i una petita quantitat de sucres com a fructosa, glucosa i xilitol. Tanmateix, el seu gran atractiu nutricional és el seu elevat contingut en vitamina C, fins i tot superior al de les taronges. Una ració de 150 grams pot aportar 86 mg d'aquesta vitamina, superant àmpliament les necessitats diàries recomanades.

Maduixa, un aliment ple de nutrients / Foto: Unsplash

A més, les maduixes són riques en antioxidants naturals com les antocianines (responsables del seu color), àcids orgànics i polifenols com l'àcid el·làgic. Aquests compostos, juntament amb la vitamina C, ajuden a protegir les nostres cèl·lules de l'estrès oxidatiu i contribueixen a mantenir una bona salut. Així que la pròxima vegada que mosseguis una maduixa, recorda: no és una fruita a l'ús, però sí un autèntic regal de la naturalesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!