La magrana, coneguda pel seu sabor dolç i lleugerament àcid, es considera comunament una fruita, però botànicament, no ho és. Per entendre aquest curiós fet, hem d'aprofundir en el que realment significa la classificació d'un fruit i els criteris que determinen aquesta categoria.

La magrana no és una fruita i t'expliquem el motiu

Què és una fruita?

Les fruites són estructures que es desenvolupen a partir de l'ovari d'una flor després de la fecundació i que contenen llavors. Es divideixen en carnoses (com les pomes) i seques (com les nous). L'objectiu biològic de la fruita és protegir i facilitar la dispersió de les llavors per a la reproducció de la planta. La classificació botànica difereix, per exemple, de com la indústria alimentària classifica els aliments, ja que es basa en l'origen de l'estructura, no en el seu sabor o ús.

Magrana de tardor / Foto: Unsplash

La magrana: Un agregat d'arils

Encara que solem dir "fruita" a la magrana, la seva estructura és molt més complexa. La magrana (Punica granatum) es desenvolupa a partir d'una flor, però no d'un únic ovari, sinó d'alguns. En realitat, el que consumim són arils, estructures carnoses que recobreixen les llavors. Cada aril és una petita càpsula sucosa, que es forma al voltant de la llavor, però no és un fruit en si mateix. De fet, la magrana pertany a una categoria anomenada baia modificada o balausta, un terme botànic utilitzat per descriure un fruit que es forma de manera diferent i no encaixa en les classificacions convencionals de fruites.

L'objectiu biològic de la fruita és protegir i facilitar la dispersió de les llavors per a la reproducció de la planta

Per què considerem la magrana com a fruita?

El terme "fruita" s'utilitza popularment per descriure qualsevol aliment d'origen vegetal que sigui dolç i comestible, per la qual cosa la magrana encaixa dins d'aquesta descripció comuna. A les botigues, la magrana es troba a la secció de fruites juntament amb pomes i taronges, la qual cosa reforça aquesta percepció popular. A més, el seu valor nutricional i beneficis per a la salut, com la seva alta concentració d'antioxidants, l'han popularitzat com a part d'una dieta saludable, una altra característica que compartim amb les fruites.

Un aliment molt complet / Foto: Unsplash

Quina importància té aquesta distinció?

Si bé aquest detall botànic no afecta el nostre gaudi de la magrana, ressalta el complex i divers que és el regne vegetal. La distinció és significativa en botànica, ja que permet una millor comprensió de com es desenvolupen i es dispersen les diferents parts d'una planta. Conèixer aquestes classificacions ajuda els científics a estudiar l'evolució de les plantes i la seva adaptació a l'entorn.