En la vida quotidiana, assumim certes classificacions sense qüestionar-les. Així com el tomàquet, la carabassa o el carabassó són fruites des d'un punt de vista botànic, la nou no és realment un fruit sec, encara que ho sembli. La botànica la considera un fruit carnós, i aquí t'expliquem per què.

Sabies que la nou no és un fruit sec?

Sovint agrupem com a fruit sec a la nou, l'ametlla, l'avellana o la castanya. Tanmateix, en termes botànics, només l'avellana i la castanya compleixen la definició exacta. La nou i l'ametlla, al contrari, pertanyen a una altra categoria. Perquè un fruit es consideri sec, les seves capes externes han de ser dures o trencadisses, sense contenir teixit suculent. En aquest sentit, les nous de la noguera no compleixen aquest criteri, ja que la seva estructura és diferent de la d'una veritable nou.

Les nous no compleixen les condicions perquè se les consideri un fruit sec / Foto: Unsplash

L'estructura de la nou

El fruit de la noguera consta de tres capes: l'endocarpi, el mesocarpi i l'epicarpi. La closca dura que envolta la llavor és en realitat l'endocarpi. El mesocarpi, encara que fibrós, té una certa quantitat d'humitat, i l'epicarpi és una fina pell verda. Atès que una de les seves capes no està completament seca, la nou no pot classificar-se com a fruit sec. En termes botànics, la nou de la noguera és una drupa involucrada o trima, similar a un préssec o una oliva. La diferència és que, en madurar, la seva pell i polpa s'obren de manera natural, deixant exposat l'os. Aquest procés és una característica clau d'aquest tipus de fruits.

En termes botànics, la nou s'assembla més al préssec i a l'oliva / Foto: Unsplash

Fruits que sí que són nous

Si bé el fruit de la noguera no és una nou en sentit botànic, n'hi ha altres que sí que ho són. L'avellana, la castanya i la gla compleixen amb les característiques dels fruits secs: posseeixen una closca dura, contenen una sola llavor i no s'obren de manera natural en madurar. En botànica, una autèntica nou, o núcula, té una estructura rígida, i és indehiscent, és a dir, no s'obre per si mateixa. En canvi, el fruit de la noguera és dehiscent, ja que el seu embolcall es desprèn amb el temps.

La nou, a causa de l'estructura de les seves capes, no es pot considerar un fruit sec

Encara que sempre hem considerat la nou com un fruit sec, la ciència ens mostra que és, en realitat, un fruit carnós. Conèixer millor la classificació botànica ens ajuda a comprendre i apreciar més la diversitat dels aliments que consumim diàriament. A més, ens convida a qüestionar altres classificacions alimentàries que donem per descomptades i a aprofundir al fascinant món de la botànica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!