El vi és un dels elements centrals de l'eucaristia. A l'hora de donar el pa, el mossèn també dona el vi, que en la tradició catòlica simbolitza la sang de Crist. Però per molt que es tracti d'un element litúrgic, el vi de missa també surt del raïm i l'elaboren els cellers. El que segurament no sabies és que el vi que bevia el Papa de Roma era català. Aquesta és la història del celler de Catalunya que proveïa de vi el Vaticà.
El vi català del Papa
El Vaticà, igual que qualsevol església o parròquia, té un proveïdor de vi per fer servir a les misses. A diferència de la resta, però, el del Vaticà és especial perquè es tracta de la institució catòlica més important del món. I la vinculació del Vaticà amb Catalunya és més estreta del que sembla. Tot comença a Tarragona, concretament al celler De Muller. Es tracta d'un celler familiar nascut l'any 1851 que es dedica, entre altres vins, a la producció de vi de missa per a les esglésies catalanes. Amb el temps, la bona relació dels propietaris amb els estaments catòlics van fer que el 1888, amb el papa Lleó XIII, el celler es presentés a l'exposició vaticana i guanyés la medalla d'or, convertint-se així en el proveïdor oficial de vi del Papa.
Martorell afirma que "tenim constància que al Vaticà encara hi ha ampolles del nostre celler"

6 papats d'història
Eduard Martorell, un dels responsables de la família al capdavant de De Muller, explica a La Gourmeteria d'ElNacional.cat que el celler va ser proveïdor oficial del Papa durant 6 papats, des de Lleó XIII fins a Joan XXIII. 6 papats, entre els segles XIX i XIX, durant els quals Catalunya era el país proveïdor de vi d'una de les institucions més importants del món. Durant la celebració del Concili Vaticà II, però, es va abolir el títol oficial que tenia el celler i es va canviar el proveïdor. No obstant això, Martorell afirma que "tenim constància que al Vaticà encara hi ha ampolles del nostre celler". Unes ampolles de vi blanc, a diferència del que molta gent creu, que s'elaboren amb garnatxa blanca i macabeu. Malgrat que el vi representa la sang de crist i en algunes litúrgies sí que es fa servir vi negre, el vi blanc s'ha fet servir històricament per una raó pràctica: era més fàcil de netejar dels mantells blancs de missa i no feia malbé els calzes de coure.
De Muller, que forma part de la DO Tarragona i la DOQ Priorat, a més de vi de missa, també elabora vi comercial normal i corrent. El vi de missa, però, és molt especial; no només per l'ús que se li dona sinó perquè s'ha d'elaborar d'una manera determinada. No tots els vins són aptes per fer servir en una missa. El vi de missa s'ha de certificar i elaborar segons uns criteris estrictes. Criteris que De Muller encara manté des dels inicis del celler, amb les millores tècniques corresponents, però mantenint les tècniques ancestrals que dicta la normativa canònica del Vaticà.