La gastronomia mundial és vasta i diversa, però alguns plats, encara que són considerats deliciosos en certes cultures, són objecte de prohibicions legals en d'altres. Aquests plats exòtics, a causa de raons que van des de la preservació d'espècies fins a qüestions de salut pública, desafien les lleis a diversos països. Aquí explorem alguns d'aquests aliments que han generat controvèrsia i restriccions legals.

Els sabors prohibits: plats exòtics inversemblants

Fugu (Japó)

El fugu, o peix globus, és una menja al Japó, conegut pel seu sabor delicat i la seva preparació altament perillosa. La pell i els òrgans del fugu contenen tetrodotoxina, una toxina letal que pot causar la mort si no es prepara correctament. Al Japó, només els xefs amb llicència, que han passat rigoroses proves, poden preparar aquest plat. En països com els Estats Units i la Unió Europea, la importació de fugu està severament restringida o prohibida a causa dels riscos associats.

Fugu
Fugu japonès / Foto: Unsplash

Haggis (Escòcia)

El haggis, un plat tradicional escocès fet de les vísceres d'ovella barrejades amb civada i espècies, enfronta restriccions en certs llocs. Als Estats Units, la importació d'haggis ha estat prohibida des de 1971 a causa de les regulacions que prohibeixen els pulmons d'ovella en aliments preparats. Aquesta prohibició ha impedit als escocesos expatriats i als entusiastes de la cuina escocesa de gaudir de l'autèntic haggis a terra nord-americana.

Hi ha plats que per diferents raons estan en dubte

Casu Marzu (Itàlia)

El Casu Marzu és un formatge de Sardenya famós per contenir larves de mosca viva. Aquestes larves ajuden a fermentar-lo i li donen una textura cremosa i un sabor picant. Encara que és una delícia local, el Casu Marzu està prohibit a la Unió Europea a causa de les preocupacions sanitàries i de seguretat alimentària. La venda d'aquest formatge es considera il·legal, però encara pot trobar-se al mercat negre o en festivitats locals.

Casu Marzu
Casu marzu, un formatge italià / Foto: Unsplash

Ortolan (França)

L'ortolan és un petit ocell que es consumeix sencer després de ser engreixat i ofegat en Armanyac. Aquest plat és considerat una exquisitat a França, però el seu consum està prohibit a causa de les lleis de protecció d'espècies en perill d'extinció. Malgrat la prohibició, l'ortolan continua sent consumit clandestinament en sopars privats i per alguns xefs que desafien la llei.

Carn de dofí i balena (Japó i Islàndia)

La carn de dofí i balena és consumida en alguns països com el Japó i Islàndia, però enfronta fortes restriccions i prohibicions en la majoria de les nacions del món. Els acords internacionals com la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITIS) prohibeixen la caça i el comerç d'aquests animals a causa del seu estat de conservació. La venda i el consum de carn de balena i dofí són estrictament regulats i, en molts casos, prohibits.

Aquests exemples destaquen com les diferències culturals i les preocupacions ambientals i de salut poden portar a la prohibició de certs aliments. Encara que alguns d'aquests plats poden semblar estranys o perillosos per a alguns, representen una part important del patrimoni culinari de les seves respectives cultures. La intersecció de la gastronomia i la legislació és una àrea complexa i en evolució, reflectint l'equilibri entre preservar tradicions i protegir la salut pública i el medi ambient.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!